• 23.06.2024

Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

 Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

Снимка: Архив

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ, цитирана от dnes.bg.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

„Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности“.

заяви Петър Велков

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

„В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията“.

категорична беше Мими Виткова

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

Свързани публикации