• 22.09.2023

Експерти: Възможен е ценови шок и с горивата – 4 лева за литър бензин и дизел

 Експерти: Възможен е ценови шок и с горивата – 4 лева за литър бензин и дизел

Снимка: Архив

Това би се случило, ако Европа наложи ембарго на руския петрол

Според експерти сценарий, при който бензинът ще стигне четири лева, е напълно реалистичен. Това би се случило, ако Европа наложи ембарго на руския петрол, пише NOVA. Новият пакет от санкции срещу Русия все още е на ниво дебати. 

Новият пакет от санкции, който подготвя Европейският съюз, е в отговор на убийствата на цивилни граждани в Буча. А дебатите за ембарго срещу Москва се очакват в сряда. И така, според енергийни експерти, ако руският петрол за Европа спре, е възможно цената на барел да достигне до 200 долара. При подобен сценарий литър бензин у нас от най-масовия тип А95 ще струва около 3 лева и 50 стотинки

На този фон от Министерството на финансите направиха разчети, според които годишната инфлация в страната ще достигне 10 процента.

Повишението в цените на горивата се очаква да бъде в рамките на 25 на сто в края на годината. А всичко това, по думите на експерти, ще забави икономическия растеж на България. 

Един от основните фактори, който влияе на цените е войната в Украйна. Ако тя приключи, според експерти санкциите ще продължат да оказват влияние на цените от три до шест месеца. А заради цялостната промяна в енергийния баланс на Европейския съюз, засега не се очаква връщане към старите цени на горивата.

Свързани публикации

None found