• 19.05.2024

Експерти: България няма да е ощетена, ако ЕС наложи таван на приходите от ток

 Експерти: България няма да е ощетена, ако ЕС наложи таван на приходите от ток

Снимка: Архив

Европейската комисия предложи подход за омекотяване на удара от високите цени на електроенергията в Съюза. Идеята е големите енергопроизводители с печалбите си да подпомогнат домакинствата в ЕС. Темата в „Здравей, България” коментираха старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов и енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

„България точно това прави още от 1 юли. С актуализацията на бюджета ние взимаме свръхпечалбите от енергетиката, от държавните фирми, и с тях компенсираме бизнеса и осигуряваме ниски цени за домакинствата. Идеята е българска, ние сме я пробвали – работи”, каза Ангелов.

Според икономиста България не попада сред държавите, които трябва да дават ток на съседни страни.

По думите му разширението в предложението на ЕК е, че включва целия енергиен сектор.

В България влиза най-евтиният нефт и се правят се правят най-големи свръхпечалби. Или трябва да се намалят цените, или част от средствата да влизат в бюджета. В крайна сметка защо даваме това изключение от ембаргото, ако няма никаква полза за българските потребители. Това е въпрос, върху който следващото правителство и парламент трябва много сериозно да помисли. Не може да даваме изключение от ембаргото без да получим нищо насреща. Не може всичко да отива в частни джобове, отбеляза икономистът.

Проф. Касчиев се съгласи с мнението на събеседника си и допълни, че няма да бъдем ощетени от подобна мярка.

В тази област ние вече сме направили някои от тези мерки. Изземване на част от печалбата на големите държавни електроенергийни дружества, защитили сме малките фирми. Много интересно е дали ще се предприеме мярката за печалбите на петролните и газови компании. „Лукойл“ има такава схема, че не отчита печалби, посочи проф. Касчиев.

Свързани публикации

None found