• 10.12.2023

Екокриза застрашава общини по поречието на Места

 Екокриза застрашава общини по поречието на Места

Снимка:БНТ

Екологична криза застрашава няколко общини по поречието на река Места и нейните притоци в Общините Якоруда, Белица и Разлог. Буйните води понесоха тонове отпадъци от нерегламентирани сметища в близост до реките, а местните власти са безсилни сами да се справят с проблема, съобщава БНР. 

След овладяването на всяка криза с наводнения от обилни дъждове веднага се възобновява проблемът с отпадъците, трупани безконтролно и ненаказуемо от години. Храстите и дърветата в речните корита и около тях се окичват с боклуци, повлечени от буйните води. Гледката, която се вижда от пътя, свързващ Велинград през Юндола с Якоруда, Белица и Разлог, е ужасяваща. Освен познатите битови отпадъци, гуми, мебели, има и животински такива. Пореден сигнал за грозната гледка подаде Илиян Бучков, който е рейнджър в Национален парк „Рила“, природозащитник и общественик: 

Купчините битове отпадъци са от селата. Отделно са отпадъците, които се хвърлят от колите. Само силово може да се реши този проблем, като бръкнеш в джоба на хората. Навиците са много лошо нещо. Най-големите замърсители са местните хора“.  

Заради това, че е допуснала нерегламентирани сметища, тези дни община Якоруда беше санкционирана финансово от РИОСВ. Това обаче едва ли ще реши проблема, който не е по-малък и за съседната община Белица. 

Кметът Радослав Ревански признава, че не е по силите на местната власт да се справи с него и е дошло времето сериозно да се мисли за екополиция на национално ниво: 

„Много неприятна гледка, дори е обидно. Има две теми, с които не мога да се справя като кмет – бездомните кучета и нерегламентираните сметища. Явно липсва култура, че ако не пазим природата, няма кой друг да го направи… Малко да се пооправи времето, ще изкарам цялата администрация, близки, приятели и ще направим акция да почистим боклуците по река Места“. 

Всички отпадъци, които носи река Места и притоците и се събират в землището на разложкото село Елешница. Миналата година там реката не се виждаше от боклуци. Беше проведена масирана акция по почистването на коритото, но след проливните дъждове грозната гледка се върна.

Свързани публикации

None found