• 26.09.2023

Д-р Пенчева: Все още за антигенен тест се плаща между 10 и 30 лв.

 Д-р Пенчева: Все още за антигенен тест се плаща между 10 и 30 лв.

Нямаме проблем с доставките и наличностите на антигенни тестове“, каза в „Преди всички“ по БНР д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на голяма верига лаборатории.

Държавата ни предоставя тестовете. По повод зелените сертификати нямаме предоставени тестове в София, имаме такива предоставени през РЗИ -тата в лабораториите ни в Русе, Силистра, Бургас, Варна и Пловдив. Като предимство в снабдяването с тестове имат фургоните пред болниците, защото те работиха активно от началото на пандемията.

След това се предоставя и по места в лицензираните лаборатории. При нас засега си плащат хората за антигенен тест от 10 до 30 лв. Надявам се занапред да стане по-достъпен тестът. Имаме места в провинцията след попълване на документ от РЗИ, да плащат по-малко за антигенния тест. 

За PСR – тестовете, ако се регистрираш преди това, даваме отстъпка и тестът става около 82 лв.“, поясни още пред БНР д-р Пенчева.

По думите ѝ екипи в молове и по заведения засега ще бъде трудно да стане като регулация, защото се изиска касов бон, интернет, ток и това не може да стане където и да е. Затова е по-добре хората да се ваксинират, вместо да се тестват, допълни още д-р Пенчева.

По думите ѝ, ако ЕС не дава възможност за сертификат за антителата, ние можем да си направим наша национална регулация. Държавата би могла да намери национална регулация да се признават антителата. Защото преболедувалите са в лоша ситуцация, че не им се признават антителата, смята д-р Пенчева.

Според нея даването на сертификат след първа доза ваксина е по-скоро временно решение, за да се накарат хората да се ваксинират. 

„Това е временен компромис, защото между първа и втора доза не е защитен човекът, но пък трябва се преборим с пандемията чрез ваксинация все пак“, заяви тя.

Свързани публикации

None found