• 17.07.2024

Д-р Илиев: Очаква ни тежка зима с много болни и починали

 Д-р Илиев: Очаква ни тежка зима с много болни и  починали

Снимка: BGReporter.info

Д-р Аспарух Илиев е роден през 1975 г. в София. Завършил е медицина през 2000 г., отново в София с последвала докторанутра по фармакология през 2003. От 2001 година се занимавам основно с научна, но и частично с клинична работа в Германия, преминавайки през института Макс Планк, университетите в Гьотинген и Вюрцбург. От 2015 завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн – Швейцария. Хабилитиран от 2016 година.

В контекста на разрастващата се втора вълна на COVID -19, от BGReporter.info потърсихме мнението на д-р Илиев за пандемията и рисковете пред здравеопазването с него разговаря Емил Димитров.

Автор: Емил Димитров

-Д-р Илиев, бихте ли разяснил, каква е разликата между инфекция с често срещаните респираторни вируси, Грип и Ковид-19?

– Голяма част от вирусите, които водят до инфекции на дихателните пътища, са локализирани единствено и само в тях. За разлика от всички тези респираторни вируси, с които се сблъскваме всяка година, SARS-CoV-2 е вирус, атакуващ кръвоносните съдове в цялото тяло. Засегнатите органи са бял дроб, сърце, бъбреци, но могат да бъдат засегнати и много други. За информация не всички настинки, с които се сблъскваме, са „грип“. Истинският грип е състояние, започващо тежко, с висока температура, болки по мускули и стави, суха кашлица, с немалка смъртност. Затова и понятието „по-тежък грип“ за Ковид-19 е доста притеснително. В момента знаем, че смъртността от Ковид-19 е около 6 до 10 пъти по-висока от грипа. Анализ на медицинските данни от Щатите до момента потвърждават, че Ковид е причинител на над 200 000 загубени живота там, а до края на годината има още време. В този смисъл твърдението, че смъртността от Ковид не се увеличава, е грешна. Преживелите Ковид, обаче, далеч не се възстановяват толкова бързо, колкото след грип. Засягането на сърцето (според проучвания е налично дори при асимптоматични пациенти) води до една трайна уморяемост, липса на концентрация, нужда от дълго възстановяване. Това означава, че човек не може да работи както преди поне няколко седмици. Един рядко обсъждан въпрос в българските медии е, че общото здравословно състояние на българина е лошо – страдаме от силно затлъстяване, недиагностицирани или нелекувани диабет и високо кръвно. Всички те са рискови за Ковид – хората с тях имат по-малък шанс да се справят с болестта.

– Помагат ли  маските?

Маските помагат безспорно, категорично и това не подлежи на дискусия. И то не защото така го искам или казвам, а защото имаме хиляди научни и експериментални данни, които доказват без никакво съмнение, че спират вируса на Ковид-19. Дори и текстилните маски. Представете си, че вирусът е с размера на един човек. Той не лети във въздуха сам, а в една капчица, която (ако използваме сравнението) е с размер на град. Именно тези много по-големи капчици се спират от маските. Материалът на маските е най-често и електростатично зареден, което допълнително привлича капчиците като магнит до повърхността им. На всеки човек, който оспорва нуждата от маски, бих поискал точни, безспорни и категорични експериментални доказателства, които да доказват, че не функционират. Защото научните доказателства, че функционират, са невероятно много.

– Какво ще кажете на всички, които подценяват ситуацията и вярват в теорията за световна конспирация?

– В състояние на психологически стрес и, за съжаление, незнание, много хора са склонни да вярват на алтернативни и често странни идеи. Никога не съм бил привърженик на конспиративните теории и на всеки, който вярва в тях, бих препоръчал да си зададе въпроса „Възможно ли е да има и по-просто обяснение?“ Обикновено то е вярното. Конспиративни теории са съпътствали всяка епидемия. През 1918 г., по време на Испанския грип в Щатите се е ширело мнението, че вирусът е произведен и пуснат от немския кайзер, за да обърне хода на войната, че се разпространява чрез таблетките Аспирин на фирмата Байер и е част от план за управление на света и пр. Всеки днес би се смял на тези теории, но тогава е имало и вярващи. Интересно е, че по същия начин се е оплювало и носенето на маски, както и сега.

– Как оценявате положението на здравната система в България?

– От години здравната система в България е „изтънена“ и страда от дефицити. Това няма да се промени сега и бързо, просто трябва да се живее с даденостите. Заповедите на министър Ангелов от сряда за задължително разкриване на допълнителни легла, например, са практически невъзможни за изпълнение – нито има техническа, нито персонална възможност.

„Ако имате поуморен кон и го биете все по-жестоко с камшик, той няма изведнъж да се подмлади и да свърши работа за трима. По-вероятно е да издъхне.“

– Именно логиката да се щади крехкото ни здравеопазване беше в основата на успешната стратегия на НОЩ през пролетта. Проблемът там беше лошата комуникация. Убеден съм, че точно, реално, стегнато информиране на гражданите за хода и прогреса на заболяването, без неконтролируемата словесна лавина на някои държавни лидери, би била от полза. В този смисъл спешното наемане на професионален ПР екип би трябвало да е на върха на списъка със задачи.

– Как се справя Швейцария с пандемията?

– За съжаление Швейцария засега също не се справя добре. Съпоставена със съседна Германия, Швейцария отчита десетократно по-голям брой болни. Причината е подобна на тази в България досега – почти пълна липса на ограничения и маски допреди две седмици. В момента мерките са увеличени, но за разлика от България, веднъж въведени, те се изпълняват безпрекословно. Затова и очаквам нормализиране в рамките на няколко седмици. За щастие Швейцария има и добре структурирана мрежа от болници и засега успява да се справи с все още нарастващия брой пациенти.

– Според Вас как ще се развие ситуацията и кога ще се върнем към нормален ритъм на живот?

– Очаква ни тежка зима с много болни и много умрели. Няма защо да се лъжем. Винаги трябва да се мисли, че всяка една мярка за ограничаване на болестта е съпътствана с период от 10 дни, преди да се усети ефект от нея. Лятото беше лековерно проспано и се изпусна ценно време. Но никога не е късно за промяна. За Западна Европа съм сравнително спокоен, голямата ми грижа и тревога е България, където дори сега проблемът се подценява от много хора. Очаквам най-ранно връщане към нормален ритъм на живот следващото лято, като икономическите последици ще отнемат години за възстановяване.

„В медиите у нас голямо внимание получават хора, чиито професионална и научна експертиза по отношение на Ковид е минимална. Такива хора не биха могли дори да защитят докторантура в нормален западен университет, камо ли да изказват становища по сериозни медицински проблеми. Техните твърдения нямат никаква научна тежест и нямат никаква подкрепа в световната наука. Никаква!“

– Независимо от политическите и идеологически пристрастия, експертизата на НОЩ продължава да се базира на опита и съгласието между множество експерти в областта на епидемиите у нас и следва да бъде единствената сериозна отправна точка. Това е и структурата, която носи отговорност за предложените решения. Дали политиците ги спазват, е съвсем различен въпрос.

„Носете маски, мийте си ръцете, спазвайте дистанция и избягвайте партита и празненства в следващите месеци“

апелира д-р Аспарух Илиев.

Свързани публикации