• 26.02.2024

Д-р Аспарух Илиев пред BGReporter.info: За ефекта от ваксините и ниската степен на странични реакции

 Д-р Аспарух Илиев пред BGReporter.info: За ефекта от ваксините и ниската степен на странични реакции

Снимка: BGReporter.info

Д-р Аспарух Илиев е роден през 1975 г. в София. Завършил е медицина през 2000 г., отново в София с последвала докторанутра по фармакология през 2003. От 2001 година се занимавам основно с научна, но и частично с клинична работа в Германия, преминавайки през института Макс Планк, университетите в Гьотинген и Вюрцбург. От 2015 завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн – Швейцария. Хабилитиран от 2016 година.

От BGReporter.info отново потърсихме компетентното мнение на д-р Илиев, относно COVID ваксините. Той разясни някой от най-често задаваните въпроси, свързани с ваксинирането, рисковете и ефекта от приложението им.

Автор: Емил Димитров

Д-р Илиев, каква е разликата между РНК ваксините (Pfizer-BioNtech и Moderna)  и тази на Astra Zeneca?

– РНК ваксините съдържат само слабо стабилна и бързо разграждаща се РНК молекула, върху която се изгражда белтъчно копие, което служи за модел за създаване на имунен отговор. Самата РНК е опакована в малка мастна частичка (капчица). При ваксините на Астра Зенека, както и руската Спутник, вместо РНК се използва значително по-стабилната ДНК, а вместо мастна капчица– безобиден за нас маймунски вирус. Този вирус е безопасен за нас, не се размножава като истински вирус – т.е. един вирус може да зарази само една клетка веднъж. Това е сигурен и добре тестван метод при някои ваксини за животни, както и при човек (например при Ебола). Въпреки всичко, РНК ваксините досега показват доста по-висока ефективност от 95%, докато тази на Астра – само 60-70%. И двата варианта са по-добри от никаква ваксина, но все пак тези на РНК основа са значително по-ефективни. Това е особено отчетливо при по-възрастни хора, които са и най-важни във ваксинационната кампания. Една друга особеност е, че РНК ваксините ще бъдат разградени в рамките на дни, докато ДНК векторните ваксини могат да вкарат в клетките генетична информация, която да остане активна по-дълго време. От друга страна ДНК векторните ваксини са много по-евтини и могат да се съхраняват в нормални хладилници. РНК ваксините изискват -20 до -80 градуса Целзий за съхранение поради нестабилността на РНК. Моите лични предпочитания са към РНК ваксини, които са по-ефективни и бързо се разграждат в тялото. По-слабият ефект на ДНК ваксините, както и неяснотата за съдбата на ДНК фрагмента ме правят при векторните ваксини една степен по-предпазлив. Има един все още неясен елемент, който може да преобърне научните предпочитания – наличие на лигавичен имунитет. Представете си го така –имунитетът има различни зони на действие – кръв, органи, лигавици. Това, което знаем за ваксините за Ковид, че стимулират имунитета в кръвта, така че вирусът не може да зарази тялото ни. Но лигавиците на входа на тялото – гърло и нос, например, изискват специални антитела – IgA. Докато и тези антитела не се образуват, ние можем да не се заразяваме, но можем да пренасяме вируса. Не се знае изобщо в каква степен новите РНК или по-старите ваксини го правят, но има данни, че човек, дори и ваксиниран, може да пренася вируса. Ако по-неефективните срещу инфекция ваксини се окажат по-добри в лигавичния имунитет, могат да се окажат по-добри в контрола на епидемията. Нищо не е известно и фирмите го тестват усилено.

Опасни ли са ваксините за хора с алергии и хронични заболявания?

– Разрешените в ЕС ваксини за употреба засега са само РНК. Предстои в края на месеца и одобрение на ваксината на Астра. Като цяло ваксините за Ковид са изключително безопасни, с много ниска степен на странични реакции. Единичните алергични реакции и анафилактични шокове не са довели до нито един смъртен случай сами по себе си, което казва много. Самите ваксини (подчертавам го отново) са тествани за безопасност при хора с много болести – диабет, сърдечно-съдови болести, болести на белите дробове и са показали отлична безопасност. Единствените противопоказания са хора с тежки алергии срещу съставките. В началото на ваксинационната кампания имаше известна предпазливост при хора с автоимунни болести предвид липсата на достатъчна информация при тестовете при тях, както и предположението, че ваксина, която стимулира имунитета, може да ги обостри. Досега с повече от 15 милиона ваксинирани, този страх не се потвърди.

Препоръчва ли се ваксиниране на бременни и кърмачки?

– Засега няма достатъчно данни при бременни и кърмачки, но категорично няма и показания против тяхната ваксинация. Циркулиращите данни в интернет пространството за сходство между спайк белтъка и белтъци на плацентата са несериозни и не отговарят на истината. Използвайки няколко алгоритъма за съпоставка на структурата, аз не успях да открия никакво съществено сходство в степен, която да има реален шанс да се случи, а точно това е моята работа и имам представа как се прави подобен анализ.

Безопасно ли е ваксинирането на хора страдащи от епилепсия или други неврологични заболявания?

– Да, засега няма никакви противопоказания за тези състояния.

За какви симптоми на алергична реакция трябва да се следи след ваксиниране?

– Алергичните реакции, които са опасни и трябва да се наблюдават, са обрив по цялото тяло, трудности при дишане, гадене, повръщане, внезапно падане на кръвното налягане. Те възникват обикновено в първите часове след ваксината и са по правило по-силни (макар и много редки) след втората ваксина.

Как трябва да се действа при евентуална алергична реакция?

– Не всяка алергична реакция изисква незабавна лекарска помощ. Незабавно я потърсете, ако имате някое от описаните по-горе оплаквания.Докато чакате лекаря вземете антихистаминови антиалергични (лоратидин например), ако имате под ръка, както и сложете охлаждащ пакет (например в плътен найлон с вода и лед в нея, завързан добре) на врата и гърдите, особено при задух. Това помага да се намали отокът около дихателните пътища.

Според Вас може ли да се постигне т.нар. стаден имунитет, след като лицата под 16 годишна възраст не подлежат на ваксинация?

– Няколко изключително добре проведени проучвания доказаха, че децата и юношите са ключови в разпространението на вируса. Между тях има т.нар. супер-разпространители – малко на брой носители, които заразяват страшно много хора, защото отделят големи количества вирус. Докато не започнем да ваксинираме и тях, стадният имунитет е нереалистичен. Освен това все още не знаем до каква степен ваксината потиска предаването на вируса. Но нека не бързаме, да решаваме проблемите един по един.

Ваксина, която ни предпазва от болестта, дори и без създаване на стаден имунитет, е голяма стъпка напред за връщането към нормален живот.

Имате ли информация за починали хора след ваксинация?Как ще коментирате новината за регистрираните 29 смъртни случая на възрастни хора в Норвегия след ваксинация?

Досега нито една контролна агенция не установи директна връзка между смъртен случай и ваксината. След повече от 15 милиона ваксинирани. Случаите в Норвегия трябва да се разгледат в детайл – всички случаи са на много възрастни, изключително тежко болни хора. В много държави тези хора не се ваксинират по проста причина – дори леките странични ефекти (като повишена температура) могат да бъдат опасни за тях. Тук не говорим за любимата на конспираторите тема „умрял с Ковид, а не от Ковид“, а за хора, които са на ръба на живота и дори лека настинка би могла да е фатална за тях. Това е една много малка група от обществото, която Норвегия, водена от най-добри намерения, е ваксинирала. Уви, сега знаем, че в тази много малка група от обществото трябва да сме особено внимателни.

Вие ваксинирахте ли се и ако да, с каква ваксина?

– Засега не, защото не принадлежа на рискова група, не работя на първа линия и трябва да изчакам реда си, въпреки, че се надявам да е колкото може по-скоро. Не смятам, че ще имам голямо право на избор, но ако мога, бих предпочел РНК ваксината на Файзър/Бионтек или Модерна.

Как ще коментирате появата на британския щам на вируса? Ще промени ли хода на пандемията и в каква насока?

– РНК вирусите са известни с много висока склонност към мутации. Причините са биологични –  за РНК няма механизъм за поправка на грешното копиране в клетката, докато за ДНК има. От началото на епидемията хиляди мутации без никакво значение за функцията на вируса настъпват. Една мутация може да направи вируса по-безопасен, но и по-опасен. Именно това се случи с английската мутация, тя направи вируса по-прилепващ към клетката и съответно – по-заразен. Нека никой не си прави илюзии – без маските и мерките за ограничаване на контактите по света вирусът щеше да се разпространява като горски пожар – видяхме какво се случи в Ломбардия и Ню Йорк през пролетта. Вирусът може да не е „убиец“ като испанския грип, но е достатъчно сериозен да предизвика пълна парализа на обществения живот и много голяма смъртност без мерки. Английската мутация на пръв поглед не е особено по-заразна – само 50-70%. Математическите модели, както и реалната ситуация във Великобритания, Ирландия и Португалия показват, че този ефект се акумулира и умножава като верижна реакция и веднъж разпространил се, ще постави ново много по-тежко препятствие пред обществата. Искам да помоля всеки да не подценява ситуацията. Имаме просто решение – да носим маски и да внимаваме да не правим огромни купони докато се ваксинираме. Не е много и ако сме внимателни, не бихме имали нужда от локдаун.

Нека стиснем зъби за още няколко месеца, колкото и да ни е писнало и да ни се иска да забравим вируса.

Свързани публикации