• 17.07.2024

Д-р Илиев: Ваксината на „АстраЗенека“ е добра, смъртните случаи са нормални

 Д-р Илиев: Ваксината на „АстраЗенека“ е добра, смъртните случаи са нормални

Снимка: BGReporter.info

До момента всички проучвания показват, че проблем с ваксината на „АстраЗенека“ няма. Има обаче един феномен и той е, че винаги ще има естествени спонтанни смъртни случаи, когато се ваксинират повече хора. Това сподели в студиото на „Още от деня“ по БНТ ръководителят на лабораторията по инфекции към университета в Берн д-р Аспарух Илиев.

След ваксинация две сестри от болница в Австрия получиха нежелани реакции, в резултат от които едната за съжаление почина, а другата получи белодробен емболизъм, но това са единични случаи, които се раздуват медийно. Няма медицинска и научна причина да се спира ваксинирането с „АстраЗенека“. Някои страни спряха ваксинирането само заради изясняване на случаите, но пак ще повторя, че проблем с тази ваксина няма’.

категоричен бе д-р Илиев, цитиран от novini.bg

Мненията за ваксините са поляризирани навсякъде, не само в България. За мен това е прехвърляне на фокуса към по-малкия проблем – към ваксините, а не към по-големия проблем, който е пандемията, смята специалистът.

На въпрос за същността на ваксината на „Янсен“ д-р Илиен разясни, че това е векторна ваксина и е подобна на ваксините на „АстраЗенека“ и „Спутник V“.

По отношение на самия руски препарат той увери, че става дума за един „добър и стабилен продукт“, подчертавайки, че при него витае повече геополитика от нужното.

Накрая специалистът напомни, че COVID-19 не е банален грип.

Трябва да се спрат училищата, които играят масова роля в заразяването. Трябва да се засилят мерките и изолациите.

препоръча в заключение д-р Аспарух Илиев

Свързани публикации