• 25.05.2024

Д-р Борислав Филчев: Над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани

 Д-р Борислав Филчев: Над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани

Снимка: BGReporter.info

Д-р Борислав Филчев е завършил Медицинския университет в София, през 1995 г. придобивам специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, от 1990 г. работи в болницата в Самоков, като от 2002 г. е началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Какви са вашите наблюдения за развитие на пандемията? Може ли да се чаква рязко увеличаване на заболеваемостта?

Снимка: МЗ

– Вече сме свидетели на сериозното увеличение на броя на заболелите, постъпилите в болница, и за съжаление, и на броя пациенти с фатален край. Очаквам този процес да продължи, като трябва да помним, че тази болест не подбира пациентите си по възраст, пол, съпътстваща патология. Виждаме сега значителният брой диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитие на пандемията. Факт е и, че големият брой от заболелите сега не са имунизирани, а и заболяването при тях протича по-затегнато. Появява се и едно ново състояние – постковиден синдром, който очаквам да бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма, а и продължава месеци след преболедуването. Така, че очаквам задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта, по-сериозното й протичане, и всичко това е свързано с ниския брой ваксинирани в нашата страна.

Пропуснаха ли хората възможността да се ваксинират при една по-спокойна обстановка или все още, който реши има смисъл да си постави
защита?

– Определено, има смисъл. Краят на предишната вълна, относително спокойните летни месеци, бяха най-подходящият период за ваксиниране. За съжаление, ние явно го пропуснахме. Смятам обаче, че и сега не е късно. Важното е всички да осъзнаят, че ваксините не дават абсолютна гаранция, че няма да се заразиш и разболееш, но със сигурност предпазват от по-тежкото протичане на заболяването и развитието на усложнения. Не можем да подминем и факта, че деветдесет и повече процента от заболелите сега не са ваксинирани. По тази причина, силно препоръчвам на всички, които са пропуснали да се ваксинират да направят това сега. Това е единственият сигурен начин днес да попречим на развитието на пандемията. Това е особено важно за хората от рисковите групи, тези с придружаващи заболявания (диабет, сърдечно съдови заболявания, онкологични, хронични белодробни заболявания и др.), при които инфекцията с коронавирус би протекла по-тежко и с повече усложнения. Всеки от тях може да се обърне към личния си лекар или към лекуващия го специалист и там ще получи най-компетентния съвет и мнение за това. Нека да четем различни публикации и сайтове, но да вярваме на лекарите.

Какви са шансовете пандемията скоро да приключи предвид появата на нови щамове на COVID-19?

– Мисля, че ще трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с този вирус. Промените, които настъпват при репликацията му, появата на нови варианти на вируса, промяната в оплакванията при различните варианти, промяната в хода на протичане на заболяването и обхващането на нови групи от заболели, ме кара да мисля, че скоро няма да се лишим от присъствието му и наистина трябва да намерим начин да живеем с този вирус без излишна паника, но с разум и дисциплина.

Какъв е в момента натискът върху МБАЛ Самоков?

– Както навсякъде и в нашата болница се наблюдава увеличаване на броя заболели и хоспитализирани. Отворихме COVID сектора към Вътрешно отделение, екипите там се грижат за настанените пациенти. Работим нормално с готовност за повишаване на броя пациентите, нуждаещи се от нашата помощ.

Как вашата болница се подготвя да посрещне по-сериозен наплив на болни с COVID-19?

– Административното ръководство на болницата е направило зависещото от него за обезпечаване на необходимите медикаменти, консумативи, апаратура, дезинфектанти и предпазни средства. Със сигурност може де се каже, че на този етап там няма проблеми. Чисто организационно и като територия Ковид секторът е отделен от основната сграда на болницата, като това позволява нормалното протичане на лечебно-диагностичния процес при останалите пациенти, което е много важно. Освен COVID-19 има и други важни и значими заболявания. Но, както навсякъде, така и при нас стои кадровият проблем. В момента чрез вътрешна реорганизация на работещите в болницата е осигурен необходимият персонал за нормалното протичане на дейността на лечебното заведение, но да не забравяме, че и ние сме хора, разболяваме се, идва натрупаната умора и в даден момент „някой излиза от строя“. Важно е и, че голям процент от работещите в болницата сме ваксинирани.

Ваши колеги предупреждават, че това ще е вълната на неваксинираните и децата. Потвърждава ли се това очакване и за какво да се внимава при
най-малките пациенти?

Присъединявам се към това мнение, а и фактите го потвърждават. При децата заболяването протича по различно, нетипично, трябва да се мисли за него, а и дано протичането му да е по-леко.

Вие ваксинирахте ли се и защо?

– Краят на миналата година преболедувах COVID-19, а лятото на тази се ваксинирах. Убеден съм, че това е разумната и може би единствената сигурна мярка днес в борбата с тази инфекция. Нека да бъдем разумни и да мислим не само за себе си.

Интервюто с д-р Борислав Филчев е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщава Darik.

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.

Свързани публикации