• 22.09.2023

Д-р Аспарух Илиев: Омикрон не изглежда по-тежък от делта, а по-лек по отношение на белодробните симптоми

 Д-р Аспарух Илиев: Омикрон не изглежда по-тежък от делта, а по-лек по отношение на белодробните симптоми

И така, съвсем накратко преди да покажа подробни данни, защото става дума за препрепрепринт- изглежда, че Омикрон вариантът на Ковид ще доведе до значително намаляване на ефективността на имунитета (тест за неутрализиращи антитела във вирус-неутрализиращ тест) след ваксинация, пише д-р. Аспарух Илиев във фейсбук. Дори при бустър защитата срещу разболяване ще спадне от 95% на 25%. Уговорката е, че тези данни са от неутрализиращи тестове в култура, където клетъчният имунитет не е взет предвид, а той играе немалка роля. Освен това данните са в култура, не в реални хора, а в тялото имунитетът е винаги една степен по-ефективен. Вероятно ще трябва и адаптирана ваксина, а дотогава бустър. Също така и естественият имунитет губи голяма част от ефективността си. По отношение на тежестта на Омикрон все още не знаем много, но хубавата новина е, че не изглежда по-тежък от делта, а по-лек по отношение на белодробните симптоми.

Данни от Модерна и Файзър обаче са по-оптимиснични, като посочват, че схемата с бустър запазва доста висока ефективност, но двудозовата губи ефект значително. Във всички случаи с бустър доза вероятно ще имаме сносна защита срещу тежко протичане. Горещо съветвам да се направи бустър доза, дори да не сте направили 6 месеца от втора доза.

Отново подчертавам – тези проценти са от тестове в лаборатория, а не от данни за заболели, т.е. процентите не могат да се интерпретират 1 към 1 със заболели леко/тежко.

Свързани публикации

None found