• 20.07.2024

Д-р Аспарух Илиев: Не трябваше да спираме ваксинирането с „АстраЗенека“

 Д-р Аспарух Илиев: Не трябваше да спираме ваксинирането с „АстраЗенека“

Снимка: Ritzau Scanpix

Тези мерки трябваше да настъпят преди 1-2 седмици. Болниците са натоварени и са на колене. Колкото по-малко хора се събират, толкова по-малка е вероятността да се разпространи вирусът, заяви д-р Аспарух Илиев от Берн.

Истината е, че всяка една форма на ограничаване на контакт, води до намаляване на общия брой случай. Всяко затваряне преди пик може да го отложи ида го направи плосък. Въпреки взетите мерки в момента ще има доста болни и доста починали. Ситуацията ще се повтори и ще направи по-лоша картина от ноември.

каза той, цитиран от glas,bg

Според експерта британският щам увеличава боледуването със симптоми при децата и означава сигнална светлина, че никой не е защитен от вируса.

Колкото по-малко болни имаме, толкова по-малко ще бъдат мутациите. Трябва да защитим децата.

допълни д-р Илиев пред Нова

Той е категоричен, че децата също трябва да се ваксинират срещу коронавирус.

Не трябваше да спираме ваксинирането с „АстраЗенека“. Германия също избърза. Тези случаи тревожат хората. Данните до момента не показват по-голяма разлика между ваксинираните и неваксинираните, които имат конкретни заболявания. Риск от тромбози след ваксина е практически равен с риска от тромбоза при неваксинирани хора.

допълни експертът
Снимка: BGReporter.info

„Навлизаме във фаза, в която политиците в Западна Европа се притесняват да не направят грешна стъпка и се презастраховат с всичко“, обясни той.

„Проучванията от Великобритания показват, че „АстраЗенека“ дава почти 100% защита от тежко изкарване на вируса. „Янсен“ е със сходните стойности. Напълно възможно е да се сложи първа игла „АстраЗенека“ и втора игла „Янсен“. До месец ще знаем кои ваксини се комбинират най-добре“, каза експертът.

Това, което е известно за френския щам е че е открит на територията на Великобритания. Имаме PCR и антиген, в случай, че не е установен с тези тестове, може да се идентифицира по друг начин. Процедура по нагаждане на пробите, която не представлява проблем. Методите ще се нагодят.

допълни още той.

Според него Европа не е показала добри качества в справянето с кризата и изтъкна Япония и Австралия като страни, които са се справили много по-добре с пандемията.

Свързани публикации