• 25.05.2024

Д-р Аспарух Илиев: Проучване от CDC сравнява защитата срещу постъпване в болница на ваксините на Файзър, Модерна и Джонсън

 Д-р Аспарух Илиев: Проучване от CDC сравнява защитата срещу постъпване в болница на ваксините на Файзър, Модерна и Джонсън

Снимка: BGReporter.info

Интересно проучване от CDC сравнява защитата срещу постъпване в болница на ваксините на Файзър, Модерна и Джонсън. Докато еднократната ваксина на Джонсън е с леко намалена ефективност спрямо РНК ваксините в първите седмици след приложението (но от анализите на АстраЗенека във Великобритания знаем, че този ефект остава дълго време стабилен), любопитно е сравнението между Файзър и Модерна.

В първите месеци ефективността на двете е около и над 90% защита от постъпване в болница с Ковид.

Интересно е, че след 4 месец ефективността на Файзър спрямо постъпване в болница намалява на 77%, докато Модерна остава стабилна около и над 90%. За конкретните проценти можем да спорим, но е важна тенденцията – изглежда, че Модерна дава по-стабилен имунитет. За причините може да се спекулира – РНК при Модерна е допълнително стабилизирана, количеството й е увеличено, носителят (въпреки, че и в двата случая са мастни мехурчета) е леко различен по химичен състав.

Моята научна интерпретация е, че повечето РНК и по-дългото й запазване от разграждане е причината за по-добрия ефект на Модерна, но не можем да изключим и че генетичната информация, включена във ваксината на Модерна (всяка фирма има леки разлики от конкурентите си), може да играе роля.

Свързани публикации