• 17.09.2021

Д-р Аспарух Илиев: Заразяваме се с Делта варианта за 10 секунди. Повече неваксинирани почиват

 Д-р Аспарух Илиев: Заразяваме се с Делта варианта за 10 секунди. Повече неваксинирани почиват

Снимка: BGReporter.info

Има разлика дали ще се заразим с Делта варианта и ще го прекараме леко и дали ще сме настанени в интензивно отделение. Това заяви пред БНТ по повод имунизационната кампания д-р Аспарух Илиев, ръководителят на лабораторията по инфекции към университета в Берн.

При Делта варианта се наблюдава леко отместване, много малко, но все пак налично, на ефективността на ваксината.

Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при Делта варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението.

разказа д-р Илиев

Той сравни ваксината спрямо Делта варианта като снайпер, който не уцелва в средата, в десятката, а малко встрани, в осмицата.

Според него трябва да правим разлика между това човек да се зарази с Делта варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Д-р Илиев коментира, че във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения и починали, са ваксинирани, но основният брой е от неваксинирани.

Той даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза, ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано.

Това, което знаем за ваксината на „Пфайзер“, е, че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%.

обясни д-р Илиев

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка една държава има свободата на действие и самостоятелност.

15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с Алфа варианта, а Делта варианта му трябват само 10 секунди, коментира д-р Илиев.

Свързани публикации

None found