• 11.12.2023

(ВИДЕО-СНИМКИ) Държавата на абсурдите: Глобиха протестиращи заради неработещ светофар

 (ВИДЕО-СНИМКИ) Държавата на абсурдите: Глобиха протестиращи заради неработещ светофар

Снимка Raya Vasileva Stanoeva, Фейсбук

През септември месец 2018 г. Цветан Фиков и Емил Димитров затвориха бул. „Възкресение“, заради грешно работещ светофар, което беше предпоставка за ПТП.

Техните действия са били провокирани от това, че две седмици подават сигнали към 112 и компетентните институции, че светофара не работи правилно и може да пострада някой и заради предстоящата учебна година, но никой не предприел нищо за отстраняването на проблема.

Действията ни бяха спонтанни. Обадихме се на МВР да присъстват и ги предупредихме, че възнамеряваме да затворим булеварда в 16:00 часа, заради опасния светофар и да не се стигна до напрежение между нас и водачите на МПС-та.

разказаха за BGReporter.info Цветан Фиков и Емил Димитров

Две години по-късно двамата протестирали на платното са глобени с по 20 лв. от КАТ. От полицията мотивират наложената глоба с аргумента „застрашавали са живота на участниците в движението“.

Отговорен за неправилно работещия светофар е директорът на светофарите Димитър Петров и с неговите действия той застраши живота и здравето на пешеходците.

категорични са Фиков и Димитров
Димитър Петров ръководител на светофарни системи София /Снимка: BGReporter.info

На следващият ден след затварянето на кръстовището от тяхна страна Димитър Петров се оправда в национален ефир с думите, че „това е световна практика, да свети зелено за коли и пешеходци едновременно“. Въпреки това в късните часове на вечерта светофарът е коригиран и започва да работи в нормален режим.

Петров се опита да избяга от отговорност с абсурдното твърдение, че „светофарът е настроен така, заради преминаващия трамвай на бул. „Н. Мушанов“. При подаден сигнал за движение на трамвая по бул. „Н.Мушанов“, няма конфликт с пешеходците на бул. „Възкресени“.

С радост ще си платим наложените глоби от 20 лв, защото с нашите действия сме спасили нечии живот.

заявиха двамата участници в затварянето на улицата през злополучният септември 2018 година.

Димитров написа пост в социалните мрежи, че това е държава на абсурдите. Реално човека, който със своите действия е застрашил живота и здравето на хората – Димитър Петров не е глобен, не му е потърсена отговорност за случая и все още е директор на светофарни уредби.

„Глобиха ни, защото изпълнихме гражданския си дълг.“ – заявява Емил Димитров в свой статус във Фейсбук.

Свързани публикации