• 23.06.2024

Държавата започва да търси международен инвеститор за Топлофикация-София

 Държавата започва да търси международен инвеститор за Топлофикация-София

Вече е факт погасяване на задължения за над 680 млн.лв., които „Топлофикация София“ дължи на „Българския енергиен холдинг“ и на „Булгаргаз“. Това съобщи на съвместен брифинг със служебния министър на енергетиката Росен Христов в Столичния общински съвет (СОС) председателят на съвета Георги Георгиев, предаде БТА.

Той каза, че е подписан договор с „Булгаргаз“ и доставките на природен газ за дружеството са гарантирани за цялата следваща година. „От 7:00 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени, за което благодаря на министъра и на дружеството за бързата реакция. Това е първият голям резултат“, посочи Георгиев.

Изготвили сме и сме подписали споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух. Настояваме пред държавата да се въведат такива компенсаторни механизми, каквито има за електрическата енергия, за горивата, така че поскъпването да не бъде за сметка на хората. Това е позицията и на СОС и на кмета на София от самото начало, заяви Георгиев. Той благодари на министъра на енергетиката и каза, че най-накрая в негово лице Столичната община вижда някого, с когото може да се води конструктивен диалог, който е крайно необходим не само на София, но и на цялата енергийна система на страната. Председателят на СОС отбеляза, че бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 милиона лева. Това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, който остана некомпенсиран по никакъв начин. На това трябва да се сложи край, апелираме за това вече една година, заяви Георгиев.

Министър Христов посочи, че работната група за „Топлофикация“ работи интензивно и само за няколко седмици има значителен напредък. Целта на СОС и на министерството е оздравяване на дружеството и неговото развитие, подчерта министърът. Той допълни, че работната група работи за дългосрочно стабилизиране и подобряване на дейността на „Топлофикация София“, като крайната цел е модернизация, внедряване на нови технологии и подобряване на ефективността на дружеството. В момента сме се фокусирали върху тези спешни мерки за прихващане на задължения и решаване на проблемите с паричния поток, но това са само междинни крачки, крайната ни цел е едно дружество, което да работи самостоятелно без постоянна необходимост от помощи, което да осигури топлинна енергия на софиянци на оптимална цена и да може да функционира на пазарен принцип. През следващите седмици се очаква да доработим останалите части от проекта по стабилизиране на дружеството, каза още министърът.

Георги Георгиев допълни, че целта е да се привлече международен инвеститор, който да инвестира средства, за да може дружеството да произвежда ел.енергия, от която се печели и така „Топлофикация“ да бъде стабилизирана.

В края на август кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че „Топлофикация София“, по поръчение на Столичния общински съвет (СОС), разработва процедура за намиране на външен инвеститор. Тя посочи, че собствеността на дружеството трябва да остане публична, независимо дали ще се управлява от общината или от държавата. Трябва да подчертая, че категорично не се допуска смяна на собствеността от публична, каза Фандъкова. По думите ѝ приватизацията на дружеството не стои на дневен ред. Според кмета на София е необходимо да се намери външен инвеститор, който да управлява „Топлофикация София“, като планът, разработен от общината, предвижда това да става под формата на външен мениджмънт.

Свързани публикации

None found