• 13.04.2024

„Дупката“ в НОИ нарасна на 6 млрд. лв.

 „Дупката“ в НОИ нарасна на 6 млрд. лв.

Снимка: BGReporter.info

„Щедрите“ пенсионни добавки от 50 лв. доведоха вече до сериозен дисбаланс в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това сочат предварителните разчети по приходните и разходните пера. Очаква се 42% от бюджета на НОИ да се запълни от данъци. „Дупката“ между постъпленията от осигурителните вноски и пенсионните разходи и обезщетения ще надвиши 6, 2 млрд. лева за 2021 г., това сочи проучване на онлайн изданието Медиапул.

През последните няколко години данните сочат, че ножицата приходи-разходи на НОИ се беше свила, което доведе до стабилизиране на бюджета. В резултат „дупката“ намаля с 33% и едва 1/3 от разходите се попълваха от данъци.

„Щедрата“ политика на кабинета Борисов значително разбалансира бюджета на НОИ и увеличи приходно-разходната ножица, като се очаква 42-процентната „дупка“ между приходи и разходи да се попълни от данъци.

Според съпартийците на Борисов обаче, пенсионните надбавки нямат нищо общо с предстоящата догодина предизборната битка. „Щедрите“ жестове към българските пенсионери бяха обвързани с предстоящите избори не само от политическите опоненти на ГЕРБ, но и от всички здравомислещите данъкоплатци. В медийното пространство се чуха обвинения, че кабинетът харчи като за последно. Не е ясно как и кой ще плати сметката през 2021 г.

Свързани публикации

None found