• 23.06.2024

До 7,8 млн. такси на конценсионери ще опрости държавата

 До 7,8 млн. такси на конценсионери ще опрости държавата

Снимка: Анна Кунчева

До 7,8 милиона лева такси за тазгодишното лято от конценсионери и наематели на плажове ще бъдат опростени от държавата, при положение, че те са намалили цените на шезлонги и чадъри поне наполовина спрямо миналогодишното лято.

До 25 май конценсионерите трябваше да подадат заявление, че ще намалят цените на плажните принадлежности спрямо 2019 г. най-малко наполовина. Това беше част от антикризисните мерки за подпомагане на туризма, припомня онлайн изданието Медиапул.

За всеки плаж сумата, която ще бъде приспадната е различна, защото зависи от намалението, но се очаква да е от порядъка на 49-98%. Тъй като сезонът все още не е приключил – очаква се това да стане в края на септември, не е ясно окончателно каква сума ще бъде приспадната. Очаква се тя да не надвиши 7,8 млн. лева.

Данните на Министерство на туризма са, че 23 плажа са предлагали безплатни чадъри и шезлонги, на други 68 единичната цена е под 5 лева. 8 лева е била най-високата единична цена, отчетена през това лято. Има и два сигнала, подадени от плажуващи за завишени цени и разминаване между подадените към министерството цени и реалните.

Свързани публикации

None found