• 17.07.2024

До 500 лв. на апартамент за паспорт на блока

 До 500 лв. на апартамент за паспорт на блока

Снимка: BGReporter.info

До 2022 година всяка жилищна кооперация в страната трябва да има изготвен технически паспорт.Документът ще ни струва между 100 и 500 лв. на апартамент, преде pariteni.bg.

Техническият паспорт е много важно нещо, всяка една сграда трябва да има такъв, остарелият жилищен фонд няма такива. Панелното строителство е такова, както и всички по-стари сгради, а почти всички сгради от новото строителство имат паспорт, защото законът го изисква.

това каза в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS Александър Гърдев, управител на фирма за управление на етажната собственост.

Той допълни, че всяко едно нещо в имотите на собствениците трябва да бъде описано в този паспорт, както и промени, които са правени. Нужно е да се извърши обследване, за да се издаде технически паспорт, като целта е да излязат наяве нередности, които вероятно съществуват.

Всеки собственик има отговорност за собствения си имот и за общите части.

категоричен бе Гърдев

За сумата, която ще се плаща за издаването на технически паспорт, Александър Гърдев каза, че тя ще бъде за обследването и издаването, а размерът ще се определя от големината на жилището.

Гърдев информира, че през през последните години много пъти се е отлагало това паспортизиране и сега е дошъл крайният срок, а на санираните сгради от 2015 година насам е издаден технически паспорт и те няма да има нужда да го правят повторно.

Свързани публикации