• 29.11.2023

До 2-ри септември ГЕРБ могат да внесат НС искане за промените в Конституцията

 До  2-ри септември ГЕРБ могат да внесат НС искане за промените в Конституцията

Снимка: Монитор

Предложенията за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция не са новост за партия ГЕРБ. Още през 2017 г. е било заложено в политическата им програма.

„Много от политиците „яхват” това, но в същото време никой не е посмял да го направи. Ние винаги сме показвали, че нашият премиер има смелост да направи това нещо. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ”, коментира вицепремиерът Захариева пред NOVA.

Според нея, ако се пристъпи към промени ще стане възможно намаляване на мандата на тримата големи в съдебната власт и разделянето на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.


„Ще внесем и няма да се бавим. Нека никой не решава, че се опитваме да тупаме топката. Това е абсурдно”

коментира още Захариева.

Предложенията за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция не са новост за партия ГЕРБ. Още през 2017 г. е било заложено в политическата програма на партията.

От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември. Прогнозата направи правосъдния министър Данаил Кирилов, пред вестник „24 часа“. При подобно развитие най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще трябва обсъди свикването на Велико народно събрание.

Експертът по конституционно право Георги Близнашки даде оценка на премиера.

„Това, което направи министър-председателят е много силен политически ход, защото принуди всички, които повдигна темата по време на протестите за Велико народно събрание и нова Конституция, да се определят кой за какво се бори”.

каза той.


От ГЕРБ имат готовност още в началото на септември да входират в Народното събрание предложенията за промени.

Свързани публикации