• 20.06.2024

Доц. Иво Инджов: Медийната система и журналистическата култура в България

 Доц. Иво Инджов: Медийната система и журналистическата култура в България

Снимка: Иво Инджов/Facebook

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“. 

Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ разкрива подробности за идеята пред БНР.

„Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически, корпоративни и дори, бих казал, с криминални зависимости. Но когато разглеждаме положението на медиите в България, ние трябва да държим сметка не само за натиска на други отделни сфери и системи, който се оказва върху медиите, а и за особеностите на журналистическата култура в България – как тя се видоизмени или пък се запази през последните 30 години“.

пояснява доц. Инджов

Сравнено с един средностатистически модел в ЕС, българските медии изглеждат доста зле. Навсякъде по света, вкл. и в ЕС, има натиск върху медиите, има и изкушение да се диктува техния дневен ред, има и отделни зависимости на журналисти, но такива системни зависимости, както в страни като България, Румъния, Унгария – няма. На този етап нашият проект се опитва да даде един по-качествен поглед върху тези проблеми, да отиде малко отвъд статистиките и класациите.“

Изборите и медийната среда

„Първо, медиите могат да позволят на гражданите да направят информиран избор, ако политиците са наясно със себе си какво искат да предложат на гражданите – самите политици са в дълг към медиите и към обществеността. Тогава отговорността на медиите става много голяма. Не вярвам, че те ще проявят голям професионализъм – такива дефицити е имало и по време на другите предизборни кампании. Все пак се уповавам на това, че има много медии, много канали за комуникация и хората, които активно търсят да се информират, ще направят информиран избор. Притеснявам се обаче, че нараства делът на фалшивите сайтове и акаунти в социалните мрежи, които вече усилено правят проправителствена пропаганда, охулвайки основните критици на сегашния режим. И това може да бъде много сериозен проблем, защото медийната регулация на социалните мрежи е слаба – у нас и на европейско ниво.“

Свързани публикации

None found