• 22.04.2024

Доц. Александър Христов: Предстои свирепа предизборна кампания

 Доц. Александър Христов: Предстои свирепа предизборна кампания

Снимка: plovdiv24.bg

„Ясно е, че по-ранните избори биха дали повече позитиви на ГЕРБ. Една от причините е много важна – всеки следващ ден с ограничения, затваряния, ръстове на болни хвърля камъни в тяхната градина и намалява шансовете да постигнат добър резултат.“ Това коментира пред БНР доц. Александър Христов, преподавател на политическа комуникация и изборни кампании и пиар специалист от Българското дружество за връзки с обществеността.

Насрочването на изборите за най-късната възможна дата през май може да предизвика много бурна реакция, то би било изключително трудно и би била необходима подобаваща комуникация, смята Христов.

В момента всички политици са в ситуация, в която каквото и да направят, някой ще е недоволен. Ако дадат възможност изборите да се проведат колкото е възможно по-рано, ще получат обвинения, че не се грижат за здравето на хората. Отлагането ще постави под въпрос едва ли не че не се спазват демократичните ценности.“

Александър Христов е категоричен, че предстои „свирепа кампания“, а на политическото поле имаме ситуация „всеки срещу всеки“. 

Тези парламентарни избори ще минат под знака на коронакризата и ако има намаляване на избирателната активност, то вероятно ще се дължи на опасенията на хората да гласуват, отбеляза той. Според Христов подобен отлив е неизбежен, особено за възрастни хора, за политически по-неактивни и за такива, които се притесняват за здравето си.  

Смесват се политически и здравни съображения. Ако има ръст на заболелите, президентът и политиците ще бъдат обвинявани, че правят избори насред трети пик на пандемията, посочи преподавателят.

Евентуално решение за гласуване от разстояние трябва да бъде комуникирано правилно, за да са сигурни хората, че техният глас няма да се „изгуби, корумпира, промени“, но на практика време за такъв тип организация на вота няма, предупреди Александър Христов.

Кампаниите много отдавна започнаха да се пренасят в социалните мрежи. Ако допреди 4-5 години говорехме, че политическите сили не виждат и не използват техния потенциал, сега те вече са подготвени, изтъкна Христов.

Свързани публикации

None found