• 18.07.2024

Документите FinCEN: ББР е обслужвала сметка, свързана с оръжейни търговци

 Документите FinCEN: ББР е обслужвала сметка, свързана с оръжейни търговци

Снимка: Айриш Таймс

31 милиона долара е изплатила офшорка със сметка в Пощенска банка на фирма, чиято сметка е в Българска банка за развитие. Първата сметка е на лице, свързано с Ислямска държава, а втората – на Иван Петракиев, известен като Барона, оръжеен търговец, съобщава Медиапул.

Това сочат документите FinCEN – секретна информация, изтекла и разкриваща съмнителни финансови транзакции за няколко трилиона долара. Разследващият сайт Биволъ, цитиран от онлайн изданието Медиапул, допълва, че преводът на милионите е осъществен на 1 ноември 2016 г. Фирмата, на която са преведени парите и която има сметка в ББР, е ситуирана на Сейшелите. Тъй като преводът е във валута, той е минал през банка кореспондент, която е и докладвалата за въпросната съмнителна транзакция. В случая това е The Bank of New York Mellon.

Припомняме, че FinCEN са доклади, подавани към американската Мрежа за борба с финансовите престъпления към финансовото министерство на САЩ. Банките изготвят такива доклади, независимо дали съмнителните транзакции са осъществени извън територията на Съединените щати.

Потърсени за коментар от Биволъ, от управление на Пощенска банка лаконично отклонили даването на отговори, като изтъкнали, че „това е банкова тайна“. От ДАНС и финансовото разузнаване също засега няма отговор.

Свързани публикации

None found