• 21.06.2024

Днес почитаме света Анна

 Днес почитаме света Анна

Снимка: Катедрала „Св. Св. Кирил и Методий“

Днес е Денят на света Анна – покровителката на майките, бременните жени и семейството.

Българската православна църква отбелязва зачатието на света Анна – майката на Богородица. Тя се почита от християните като покровителка на брака, семейството и майчинството. 

Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата църква, носеща името ѝ. 

Въпреки своя праведен и скромен живот Анна и съпругът ѝ Йоаким нямали деца близо 20 години. Двамата отправяли непрестанни молитви към Бога да се смили да ги дари с дете. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна, която упреквала себе си за бездетството, и я известил, че ще роди дъщеря за спасението на света на име Мария. 

Народът нарича празника по различен начин, но от древността този ден е свързан с най-дългата нощ и обръщането на слънцето на изток към пролетта. Именно защото светицата е успяла да преодолее своето бездетие благодарение на непоколебима вяра, първо момите започват да гадаят какво им предстои – а гаданията и благопожеланията са в основата на прехода.

Според поверието от днес започват родилните мъки на Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос. Ето защо младите и бременните жени не трябва да работят на този ден, за да родят по-лесно.

Свързани публикации

None found