• 22.09.2023

Директорката на Столичната здравна каса е уволнена след проверка

 Директорката на Столичната здравна каса е уволнена след проверка

Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е освободена от длъжност. Информацията за уволнението ѝ потвърдиха и от НЗОК пред „24 часа“.

Около досегашният директор на СЗОК се зашумя след проверката, която беше назначена в ДКЦ „Александровска“ през август 2021 г.. Проверката беше предизвикана от „писмен сигнал“ на бивш служител на болницата.

За случая стана известно през ноември 2021 г., когато в навечерието на изборите на 14.11. медии съобщиха, че офталмологът от „Александровска“ д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации.“

Според източниците това било установено при проверка на столичната здравна каса през август. От СЗОК на д-р Оскар били наложени наказания „да върне 178 000 лева (с уточнението, че размерът на сумата не е потвърден), занапред да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.“

След направените от столичната Каса констатации през януари 2022 г. ДКЦ „Александровска“ подаде сигнал до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за „тенденциозни и незаконни“ действия от страна на служители на СЗОК.

От Централното управление на здравния фонд предизвикаха извънпланова проверка от Инспектората. Инспекторите на НЗОК констатираха, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ „Александровска“, освен писменото запитване на бивш служител на болницата.

В мотивите си от Инспектората на НЗОК подчертаха, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е „с висок правен риск, тъй като може да доведе до загубата на СЗОК при правен спор с ДКЦ „Александровска“.

През юли 2022 г. Съдът свали обвиненията в източване на Касата с фалшиви прегледи срещу ДКЦ „Александровска“, а санкцията от 134 хил. лева беше отменена. Проф. Оскар, който беше набеден, че е източил 170 000 лв. от НЗОК беше реабилитиран.

Свързани публикации

None found