• 26.05.2024

Димитър Стоянов: За Шенген ни спират две страни с нефелни доводи. Всички останали ни подкрепят

 Димитър Стоянов: За Шенген ни спират две страни с нефелни доводи. Всички останали ни подкрепят

Странно е поведението на Нидерландия и Австрия относно приемането ни в Шенген. Щом смятат, че у нас няма върховенство на закона, защо Нидерландия е най-големият инвеститор у нас? Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в ефира на Нова телевизия.

Той изтъка, че две страни с нефелни доводи ни спират за Шенген.

„Всички останали ни подкрепят. Не бих допуснал, че останалите страни са двулични и мълчаливо стоят зад тях. Нашите граници се охраняват много сериозно“, каза служебният военен министър, цитиран от novini.bg.

„Нито С-300, нито самолети даваме на Украйна, но одобреното е в топ 3 на исканото от Украйна“. Произведено и налично е това, което даваме по списъка, изготвен от Министерство на отбраната. Вчера предложението получи подкрепата на двете отговорни комисия – военната и външната, които проведоха съвместно заседание. Предстои ратификацията, може би днес, в пленарна зала, след което следва и указ на президента. Едва след това самата помощ ще бъде предоставена“, допълни Стоянов.

Стоянов увери, че на първо място мисли за боеспособността на българската армия и да не се нарушат отбранителните способности на българската армия.

Продължаваме да охраняваме небето си с МиГ-29, посочи Димитър Стоянов.

Подготвяме се и да приемем първите Ф-16, но това ще стане през 2025 г. Производството на един изтребител е дългосрочен процес и не може да се очаква по-рано да бъдат готови, обясни Димитър Стоянов. Той посочи, че дори и производителят да е готов по-рано, ние нямаме техническата готовност да ги приемем. Инфраструктурната подготовка на страната ни за Ф-16 е трябвало да завърши в края на 2022 г., а в момента ние сме още в начален етап, призна военният министър.

Свързани публикации

None found