• 25.05.2024

Димитър Бойчев: Наблюдаваме неадектватни реакции и оправдания за инцидента с кораба „Вера Су“

 Димитър Бойчев: Наблюдаваме неадектватни реакции и оправдания за инцидента с кораба „Вера Су“

Димитър Бойчев/ГЕРБ

„Свидетели сме на хаос, липса на адекватни действия и непрекъснати оправдания по темата със заседналия край местността „Ялата“ кораб. Вече измина седмица от инцидента, а краят на тази история не изглежда близо. Отговорнитеинституции си предават „топката“, организират неуспешни акции, а след това единствено се оправдават пред медиите“. 

Така Димитър Бойчев, областен председател на ГЕРБ-Бургас, коментира продължаващата вече седмица ситуация с кораба „Вера Су“. Той е категоричен, че министърът на транспорта Христо Алексиев се държи неадектвано, вместо бързо да приложи спасителен план и мерки. Държавата трябва да се намеси с целия си инструментариум и да не се допусне товарът от 3 000 тона азотна тор да попадне в морето. 

„Несериозно е в такъв крисизен момент министърът да се оправдава с предишното правителство. Държавата в лицето на сегашното управление изгуби прекалено много време да се намеси адекватно, да вземе координирани и правилни решения. В момента г-н Алексиев е на власт и разполага с целия ресурс на държавата да действа, така че да предотврати още по-голяма криза. Вместо това той ще търси „кой е по веригата е спал и не си е свършил работата. Губи се ценно време“.

Димитър Бойчев посочи и друг фрапантен момент в хронологията на инцидента. „Защо от „Морска администрация“ и от ресорното министерство не успяха да установят, че има теч на азотна тор в морето? Уверяваха в общестеното пространство, че взетите проби за замърсяване не отчитат такова. Трябваше независим водолаз да сигнализира за пробойни и за изтичане на вещестото, за да получат гражданите признание от властимащите“. 

Той изрази притеснението си, че всеки загубен час за решаване на този казус ни приближава към евентуална екологична катастрофа. „През цялата изминала седмица времето беше хубаво и подходящо за спасителна операция. А сега чуваме оправдания, че метеорологичните условия ще се влошат и това ще е проблем. Притесненията са големи, защото случаят касае здравето на хората и опазването на околната среда. Едно подобно замърсяване ще се отрази пагубно на района, на туризма и на препитанието на рибарите“, коментира Бойчев.

Свързани публикации

None found