• 13.04.2024

Депутати и лекари дават по 12-часови дежурства в свищовската болница

 Депутати и лекари дават по 12-часови дежурства в свищовската болница

Снимка: БГНЕС

Болницата в Свищов не спира да приема пациенти с COVID-19. Броят на постъпилите в предковидния сектор също расте. Отделението, в което лекуват болните, остана вече почти без медици. Двама лекари-депутати от БСП влязоха като доброволци в отделението преди два дни, съобщи bTV. Те са водени от желанието да са в помощ.

Д-р Георги Михайлов обясни, че обстановката е сериозна. Той е на мнение, че трябва да се прецизират индикаторите за хоспитализация на пациентите. В момента в свищовската болница има около 30 пациенти с коронавирус.

„След визитация става ясно, че голям брой от тях могат да се лекуват в домашни условия, те не са в тежко състояние. Има един-двама, които са на кислородотерапия. Болницата не разполага с условия за реанимация. Моето мнение и препоръка е да се прецизират индикаторите за хоспитализация. Ако се върви към поголовна хоспитализация – системата ще се счупи“.

добави още депутатът

Той посочи още, че първоначалната липса на кадри в COVID сектора е принудила медицински персонал от други отделения да работи там. Д-р Михайлов обясни, че 90% от персонала в свищовската болница са хора в пенсионна възраст, повечето от тях с придружаващи заболявания.

„Хората са мобилизирани. Колега над 65 г. дава дежурства в COVID отделението. Той извършва визитации, няма необходимост от непрекъснат престой на лекар в отделението“.

каза Михайлов

Д-р Илиян Тимчев е другият доброволец в болницата. Той казва, че натовареността е превърнала болницата от многопрофилна в COVID. По думите му с колегата му прекарват по няколко часа в COVID отделението – правят визитации и диагностицират пациенти.

Михайлов добави, че с пристигането си те са облакчили работата на лекарите, тъй като дежурствата им са разредени. „Ние сме поели основната тежест, това беше нашето желание – до края на нашия престой тези хора да могат да си починат“, каза още той.

Депутатите споделиха, че прекарват по 12 часа в болницата, а в COVID отделението поне по 6 часа. И двамата са категорични, че ще останат в свищовската болница колкото е необходимо. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща, че ще изпрати специализанти в лечебното заведение, но за момента тях все още ги няма.

Свързани публикации

None found