• 23.06.2024

Депутатите гласуват окончателно промените в Закона за извънредното положение

 Депутатите гласуват окончателно промените в Закона за извънредното положение

Снимка: БНР/БТА

Депутатите се очаква да гласуват окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се урежда организацията на изборния процес по време на пандемията от коронавирус.

С окончателните промени в закона се предвижда карантинираните граждани да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, които обаче изпратят заявление, че желаят да гласуват не по-късно от три дни преди датата на изборите, предаде БНР.

Министърът на здравеопазването и здравният главен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще организира провеждането на изборите.

Министерски съвет ще има задължението да обезпечи изборният процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях ще се включат в план сметката за изборите. Депутатите от правната комисия гласуваха и промяната в проверка в съответната здравна инспекция, общинската администрация да може да получи информация за броя на лицата под карантина, които имат право да гласуват с подвижна кутия.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборният ден да приеме правила за организация и реда на изборите. Избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните комисии с документ за самоличност, независимо от изтичането на валидността им. Това правило ще важи, както за гласуването в страната, така и за тези в чужбина.

Свързани публикации

None found