• 20.07.2024

Денят на бащата е!

 Денят на бащата е!

Снимка: pixabay

На днешния ден християните отдават почит и на Благородния Йосиф, обручникът-покровител на Дева Мария.

На неговите грижи са били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос.

Това е повод денят да се приема за Ден на бащата.

Само у нас Денят на бащата е на 26 декември, в повечето други страни по света той е през юни. Връчват се подаръци на бащите, семейството отбелязва заедно този светски празник.

В САЩ идеята за такъв празник е на Сонора Смарт, родена в Крестън, Вашингтон. Дъщеря е на ветерана от Гражданската война Уилям Джаксън Смарт, отгледал 6 деца в Спокейн.

Сонора Дод е вдъхновена от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката. Тя предлага за дата на празника 5 юни, датата на кончината на нейния баща, но не успява да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни. Първият Ден на бащата се чества на 19 юни 1910 г. в Спокейн.

Празникът незабавно получава широка неофициална подкрепа от различни хора, като политика Уилям Дженингс Браян. Президентът Удроу Уилсън дава пример като празнува със своето семейство през 1916 г. През 1924 г. президентът Кулидж препоръчва празника да стане национален. През 1966 президентът Линдън Джонсън решава Денят на бащата да се празнува в третата неделя на юни. Празникът е признат за официален през 1972 г. при Ричард Никсън.

Днес, 26 декември църквата почита свети Йосиф Обручник, още и на св. цар Давид и св. Яков, както и събор на Пресвета Богородица.

Свързани публикации

None found