• 18.07.2024

Демократична България: „Несменяема“ КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата в България

 Демократична България: „Несменяема“ КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата в България

Снимка: demokrati.bg

Демократична България е твърдо против предложените от правителството промени в Закона за защита на конкуренцията, които ще бетонират сегашния компрометиран ръководен състав начело на регулатора. Убедени сме, че увеличаването с 2 години на мандата на водената от Юлия Ненкова (майка на депутатa от ГЕРБ Александър Ненков) комисия е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора. Не е случайно, че хората наричат тази комисия за защита ОТ, а не на конкуренцията. Припомняме забраната за чешкия инвеститор Петр Келнер да придобие Нова тв, след което с подобни аргументи тя беше закупена от “правилния” собственик Кирил Домусчиев. За глобите на “Хиполенд”, за различните решения по сделката за ЧЕЗ, в зависимост от политическата конюнктура.

КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини. На този фон е изключително нагло искането за удължаване на мандата ѝ с 2 години, само 4 месеца преди неговото изтичане. И то в самия край на дейността на сегашното Народно събрание, буквално в 12 без 5. По същия начин сегашната власт бърза да проведе “конкурси” за директори в държавните дружества в енергетиката и транспорта. За да избере послушни бордоваци за години напред с минимална възможност да бъдат сменени. Това може да обрече България на още загуби и липса на реформи, съобщиха от пресслужбата на Демократична България.

Демократична България ще настоява за президентско вето върху закона, ако бъде приет в този си вид. Под предлог че се приемат европейски директиви, се очаква да се приемат и други репресивни текстове. За нас проблемите са следните:

Ненужно и даже вредно удължаване на мандата на сегашния състав на КЗК с 2 години, така че да не изтича през юни 2021 година.

Премахването на забраната за два последователни мандата, така че ръководството да има възможност да управлява чак до 2030 година.

Повишаването на санкциите по закона, което в нашата действителност означава възможности за още по-жестоки рекет и корупция.

Разрешаванто на Комисията да тършува из домовете на хората без съдебна заповед, което ги прави виновни до доказване на противното.

България си има достатъчно проблеми, за да си навлече още един. Пред следващото Народно събрание стоят изключително тежки задачи за реформиране на съдебната система, регулаторите, за по-добро управление на администрацията и държавната собственост, за да се залагат цъкащи бомби отсега. „Несменяема“ КЗК е огромен риск за бизнес средата в България.

Свързани публикации

None found