• 21.03.2023

Даниел Митов: Ще разговаряме с „Демократична България“ и ИТН

 Даниел Митов: Ще разговаряме с „Демократична България“ и ИТН

Снимка: parliament.bg

Даниел Митов заяви на излизане от президентството, където получи мандат за съставяне на правителство, че ГЕРБ-СДС ще поканят официално за разговори „Демократична България“ и „Има такъв народ“:

„Знаете, че днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама между приемственост и опит от една страна, и, от друга страна – обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде съставен и бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване“.

Ще се търси подкрепа от ИТН и ДБ:

„Подкрепа ще търсим първо от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Разбира се, това е „Демократична България“. Ще ги поканим официално за консултации. От там насетне вече зависи от тях дали ще се отзоват. Ние ще ги поканим официално и тогава вече искаме и от тях някакъв официален отговор. Аз се надявам, че в българския политически живот и в българския парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозният подход към нещата. Казвали сме нееднократно, че кампанията отмина. В момента вече сме в периода, в който трябва да се работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо! Освен „Демократична България“, ние ще поканим и групата на „Има такъв народ“. При всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти за това какъв кабинет може да се състави“. 

„Засега неофициални разговори не сме водили с никого. Ще си ги водим официално, както си е по процедура“, каза Митов и допълни, че: „Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционна форма“ 

„От БСП и ДПС няма да търсим подкрепа“

заяви Митов.

„Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме от там нататък решения в максимално кратки срокове“, категоричен бе той.

Свързани публикации

None found