• 23.06.2024

Груби манипулации при избора на председател на БСП оставка на член на партийния ЦИК

 Груби манипулации при избора на председател на БСП оставка на член на партийния ЦИК

Снимка: Архив

Чавдар Георгиев от НС на БСП, който е член на ЦКПИ (Централната комисия за провеждане на избора за председател) разтърси из основи статуквото на Нинова, подавайки оставка. В няколко страници той обяснява мотивите си защо подава оставка като член на ЦКПИ, с поредица от аргументи.

Според него са възможни технологии за манипулация на прекия избор за председател на БСП с които ръководството на партията е лишило конкуренцията на Нинова от възможност за изява и е дало редица преимущества на Нинова. В мотивацията за оставката си той изтъква слабостите на псевдодемократичния пряк избор. Изказва основателните съмнения за тежкото финансово състояние на партията и прикриването му от страна на ръководството, като и апаратните хватки и манипулации на Позитано 20.

Оставката му хвърля поредната сянка на съмнение върху честността и прозрачността на предстоящите вътрешнопартийни избори за председател на БСП. Неговата информация и наблюдения са „от кухнята“, което ги прави изключително важни в и без това напрегнатата атмосфера, която цари в левицата. 

Ето какво пише г-н Георгиев в писмото си до НС на БСП:

ДО

Членовете на НС на БСП

Уважаеми другарки и другари,

Считано от днес 03.09.2020 г. подавам оставка като член на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП (ЦКПИ), формирана по решение на НС на БСП от 23-02-2020 г.

Мотивите ми за това са:

1. Изборът на председател на БСП бе наложен от Нинова с Устава на БСП (нов от 2017 г.), чрез демагогия и заблуждаващи тези, че се дава право на членовете да избират, че това е най-демократично, и че няма да може партийните олигарси да налагат на Конгреса кого да избира за председател (което е обида за Конгреса и делегатите, които я избраха, а и за самата нея). Същевременно, под благовидния повод за мандатност и сменяемост, Нинова наложи забрани, които ограничиха конституционното право на членове на БСП да бъдат избирани в публични органи, за да елиминира достойни и опитни другари.

2. По време на мандата си Нинова последователно прокарваше разделителни линии в партията (приложи принципа „разделяй и владей“). Последователно и системно тя принизяваше ролята на Националния съвет (НС), а през последната година открито води война с този легитимен висш орган, като го пренебрегва и елиминира при вземане на важни политически решения и се противопоставя (саботира) провеждането на редовно свикани заседания. Така постепенно Нинова отслаби партията (вкл. функционално, кадрово и финансово) и успя в значителна степен да я подчини. По същество Нинова установи безотговорно (да си спомним цирка с оставката) и безотчетно еднолично управление. Всичко това показва целенасочена системна последователност в действията на Нинова при домогването и утвърждаването на едноличната власт.

Свързани публикации