• 04.03.2024

Граждани ще управляват част от бюджета на столицата

 Граждани ще управляват част от бюджета на столицата

Снимка: инициатива „Граждански бюджет за София“

Близо 90 % от столичани биха искали да участват в управлението на бюджетните средства на София, но отчитат, че не разполагат с нужните за това механизми. „Граждански бюджет за София“ е уникална инициатива, която е в състояние да предостави демократичен механизъм на софиянци част от бюджета на общината да се изразходва по тяхно решение. На практика гражданите ще предлагат идеи за проекти, ще гласуват за тях, а общината ще бъде изпълнител на волята им.

Подобни инициативи са с над 30-годишна история и са прилагани в повече от 6 000 общини, в това число и малки такива. Сайтът на проекта grazhdanskibudget.bg стартира в Деня на София – 17 септември. Предвижда се мащабна информационна кампания за ползите от такъв бюджет, както и множество онлайн дискусии с граждани, където да се набележат ключови политики по отношение управлението на столичния бюджет.

Инициаторите търсят подкрепа сред общинските съветници и кмета, за създаването на работна група, която да бъде институционалната рамка на механизма. За първи път в демократичната история на България се случва подобна инициатива.

Свързани публикации

None found