• 30.11.2022

Години наред се дават едни и същи обещания, търсят се едни и същи причини и така до следващото бедствие, според вицепрезидента Илияна Йотова

 Години наред се дават едни и същи обещания, търсят се едни и същи причини и така до следващото бедствие, според вицепрезидента Илияна Йотова

Години наред се дават едни и същи обещания, търсят се едни и същи причини, търсят се виновни, които в повечето случаи са едни и същи, и така до следващото бедствие. Това каза пред „Нова телевизия“ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод наводненията в Карловско. 

В немалко предизборни програми има обещания за справяне с бедствия, за превантивна работа. Колко правителства направиха една добра превенция за почистване на коритата, за почистване, за отводняване, за строеж на диги? Не е въпросът един политик само да отиде да се разходи с ботуши, а уроците да бъдат научени, коментира Йотова, цитирана от БТА. 

По думите й обезщетенията от 370 лева, които държавата предвижда, са крайно недостатъчни и те са следствие от несвършената работа на политиците. 

Според вицепрезидента има четири неща, които трябва да се направят. Първо – ясно регламентиране кой трябва да се занимава с тази дейност – ако това е вменено на общините, да се разпише в общинските бюджети; ако е национална политика, да бъдат разписани мерките какво се прави в тази ситуация, заяви Йотова. Тази превантивна работа не се прави, ние правим нещо, когато белята вече е факт, добави тя. 

На второ място вицепрезидентът посочи финансовото обезпечаване.

На трето място – немалко земеделска продукция пострада, посочи тя. Това е едно от нещата, които сега трябва да се направят – много бързо, много експедитивно, да бъдат изчислени тези щети и съответно хората да бъдат компенсирани, добави Йотова.

На четвърто място вицепрезидентът посочи, че може да се търси подпомагане от Фонд „Солидарност”. 

Относно газовата криза вицепрезидентът заяви, че служебното правителство е постъпило правилно, като е сложило на масата всички възможности за доставка на природен газ. Никой не е казал, че панацеята е „Газпром“. Диверсификацията трябваше да е направена още 2014 г., след анексирането на Крим, коментира Йотова. 

Това, което трябваше да направи българското правителство, заедно с европейските партньори, е да имаме обща политика как да се заплаща природния газ, добави още вицепрезидентът.

Свързани публикации

None found