• 30.09.2023

Говорителят на СГП: Шофьорът на буса с мигранти никога не е притежавал книжка

 Говорителят на СГП: Шофьорът на буса с мигранти никога не е притежавал книжка

Шофьорът на буса с мигранти, който се заби в полицейски патрул край София вчера никога не е притежавал шофьорска книжка. Това съобщи пред „Денят започва“ говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

„Никога не му е издавано свидетелство за управление от българските власти, той не се води на отчет като водач на МПС. Това е по справката, която имаме от властите“, каза тя.

Мъжът е с богато криминално минало и е осъждан за различни престъпления – кражби, хулиганство, измами. Последните му кражби са в условията на рецидив. Търпял е наказания за престъпленията си, уточни Петрова.

Според предвиденото в закона, присъдата за каналджийство може да бъде лишаване от свобода до 10 години, а за умишленото причиняване на телесна повреда на служителя на МВР – до 12 години, посочи още говорителят на СГП.

Категорично е установено, че полицейският автомобил не е препречил пътя на буса с мигрантите, заяви тя.

„Полицейският патрул е бил на остров, но не е препречил пътя на буса. В момента, в който шофьорът на буса с мигранти завива надясно, смятаме, че се е движел със 100-130 км/ч – губи управлението върху автомобила, удря се в мантинелата, провлачва се по нея, навлиза в калта и удря спрелия на безопасно място полицейски бус. За това свидетелстват и самите мигранти. Другото, което казват, е че не са усетили задействане на спирачния механизъм от страна на шофьора“, посочи Петрова.

Задържаните мигранти, които не са в болница, са 10 сирийски граждани и двама души от Йемен. Не са престоявали дълго в България – качили са се в автобуса около 3-4 километра след границата.

„Пътували са в посока Централна Европа, целта им не е била да се установят в България. Не могат да посочат откъде точно са влезли в страната ни, преди това са били в Турция“, каза Десислава Петрова.

Свързани публикации

None found