• 22.04.2024

Гл. секретар на БФС: Липсват лекарства от Аптечната мрежа

 Гл. секретар на БФС: Липсват лекарства от Аптечната мрежа

Снимка: pixabay

„За бога, братя, не купувайте!“ е казал през далечната 1991 г., бившия премиер-министър на България Димитър Попов. Та и днес тази фраза се оказва изключително важна. Днес една масова психоза заради рязкото увеличение на болните и паниката покрай това лишават от важни медикаменти много хора, които имат нужда от тях, пише сайта TVNovini.bg. А тази психоза идва защотото някой е публикувал странни указания в социалната мрежа Facebook, който пък бил чул от фризьорката си която пък имала приятелка и нейни близки били ползвали еди кое си лекарство и решил да направи публикация както обикновено се случва у нас всеки разбира от всичко.

И в този смисъл не знам какъв човек трябва да си за да вярваш на някаква си публикация някъде си и да тръгнеш да се лекуваш без да говориш със своя личен лекар. Заради такива хора в момента някой лекарства на практика са изчерпани от аптечната мрежа, умишлено няма да споменаваме търговски марки или имена. Ясно е обаче, че цялата тази истерия изобщо не е необходима, ако вие имате симптоми на COVID-19, най-важното нещо е да говорите със своя личен лекар той ще ви насочи какво да правите и къде да отидете, а не вие да се втурвате в аптеката и да купувате лекарствата за който сте прочели, че лекували коронавирус. 

За да разбере имали проблем с наличностите на лекарствата по аптеките екипът на ТВНовини.бг се свърза с  гл. секретар на БФС, маг.-фарм. Димитър Маринов и му зададе следните въпроси:

– Липсват ли в действителност лекарства от Аптечната мрежа?

Да. Нека не си крием главите като щрауси в пясъка и да не спорим какво е „липса“, „недостиг“. Факт е, че много лекарства (с рецепта и без рецепта) и хранителни добавки не се намират по аптеките. Фармацевтите използват думата „отказ“, което според по-възрастен от мен колега е остарял термин от преди 10ти ноември 1989 г., когато много неща са липсвали, но някак е било неудобно да се потвърждава това. Използвали са „отказ“, което е навявало, че „някак просто сега го няма, но го чакаме всеки момент да се получи“, но иначе „недостиг и липса“ няма… Оказа се, че тридесет години по-късно отново всичко уж е налично, но няма как да си го намерите и посочването на истината води до обвинение на прокуратурата (Прокуратурата отново повдигна обвинението по чл. 326 от НК на проф. Сербезова, след като тя в качеството си на експерт още пролетта заговори за вземане на превантивни мерки за предотвратяване на евентуален недостиг на лекарства.)

– Кои лекарства като видове са изчерпани и какво се прави за да се възстанови наличността им?

Умишлено няма да коментирам нито търговски, нито международни непатентни наименования на лекарствени продукти, дори няма да споменавам групи лекарства. Първо, защото БФС не е институцията, която отговаря за събирането на такава информация и второ и по-важното е, защото това би повишило търсенето на точно тези групи от лекарства.. „За бога, братя, не купувайте!“ беше казал Димитър Попов (министър председател на РБ) преди време в опит да овладее хиперпотреблението на всякакви стоки. Призиви от подобен характер в момента само ще провокират по-голямо презапасяване. Българският фармацевтичен съюз постъпва отговорно и призовава хората да се доверят на фармацевтите в аптеката и да се вслушат в съветите им преди просто да „консумират“ лекарства по препоръка на съседката, познатата или псевдорецепта или протокол от социалните мрежи. Това което помага на един, не задължително ще помогне на вас! Фармацевтите са последната преграда пред това пациентът да си причини сам увреда под влияние на страх, паника, дезинформация или всичките тези взети заедно, затова не им се сърдете, когато отказват да ви дадат лекарства без рецепта. Това е незаконно! А е незаконно, защото е опасно!

– На какво се дължи масовата истерия с изкупуването на всякакви витамини и имуностимулатори?

На паника, страх и глупост от една страна и на прикрита алчност от друга. Днес всеки може да пише онлайн, каквото си поиска, под прикритието на загриженост за гражданите. Хората трябва да бъдат малко по-мнителни, по-предпазливи към публикации, използващи търговски наименования на продукти.

– Има ли риск и другите лекарства, които не са свързани към момента с COVID-19 да изчезнат от аптеките ?

Колегите фармацевти споделят, че наблюдават засилено търсене на всякакви лекарствени продукти, дори нямащи отношение към COVID, макар че все още е спорно какво реално подпомага това лечение. Пациенти, които наистина имат нужда от конкретни антибиотици или други лекарства, се опитват да се запасяват просто от страх, че няма да има за тях. Други здрави хора се опитват да си набавят рецепта и да получат лекарства просто от страх, че АКО евентуално им се наложи, няма да има лекарства за тях. Трети просто следват модерните тенденции…

В условия на „откази“ на конкретни лекарствени продукти на конкретни фирми и въпреки наличности на същите лекарства на други фирми, фармацевтите НЕ могат да заменят продуктите и са принудени да връщат пациентите за рецепти при лекарите, докато те изпишат точния наличен продукт. Призоваваме пациентите да изискват от лекарите ГЕНЕРИЧНО ПРЕДПИСВАНЕ на лекарства по лекарско предписание. Това многократно ще повиши шанса им да открият нужната за тях терапия без излишно да обикалят по аптеките в търсене на любимия на техния лекар продукт.

– Редно ли е хората да купуват лекарства след публикация с инструкции за лечение на COVID-19 ?

НЕ. Хората трябва да се опрат на лекарите и фармацевтите. Лекарства по лекарско предписание се назначават от лекар, което налага преглед и изписване на рецепта. Рецептата е необходима преграда пред свободния достъп до такива лекарства, защото лекарствата са особен вид стока – никой не иска да я потребява, но му се налага и нуждата от тази употреба се определя от човек, който е различен от потребяващия. Както стана ясно след изказване на министъра на здравеопазването, общопрактикуващите лекари ще предписват рецепти, след като вече са „имунизирани“ с допълнителен стимул от 1000 лева на месец. Явно това е бил основният проблем на системата, защото преди този „стимул“, голяма част от тях отказваха да преглеждат болни, освен по телефона. Лекарствата не са храни и пациентите често само си мислят, че разбират от лекарства, само защото са попаднали на непроверена информация в интернет.

Опасно е безконтролното приемане на лекарства! Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт! Не употребявайте продукти без гарантиран произход, качество и без нужната консултация с фармацевт! Аптеката е мястото, където може да получите всичко това.

В интернет нито информацията е достоверна, нито продуктите проверими.

– Има ли достатъчно фармацевти и колко е заболяваемостта към момента. Ще има ли кой да ни продава лекарства при рязък скок на болните от COVID-19?

Аптеката е преди всичко здравно заведение и фармацевтите отпускат, а не просто продават лекарства. Разликата е в консултацията, за която споменах, а тя е част от фармацевтичната грижа, която се предлага в аптеките.

Да. Има колеги, които са COVID положителни. Те са отговорни и се самоизолират. Тихо и спокойно, без да всяват паника и да нагнетяват напрежение в околните. Така или иначе при това „дифузно“ разпространение всички вероятно ще се срещнем с вируса. Фармацевтите си изпълняват задълженията съвестно и отговорно. За аптеки не беше предвидено финансиране с 85% от печалбата им в нормални (предходни) месеци, ако затвори заради COVID, както беше направено за медицинските заведения. За фармацевтите няма да има „допълнително финансово стимулиране, за да си вършат работата“, каквото ще има за общопрактикуващите лекари. За пореден път държавата показва различно отношение към медицинските специалисти. Аптеката се издържа от оборот и надценка. Така е предвидил законодателят. За нея няма гарантиран приход, ако затвори заради COVID, затова и никой не обявява, че е положителен, а тихо се изолира.

След като изяснихме каква е ситуацията с маг.-фарм. Димитър Маринов, екипът ни се надява всеки един българин да се вразуми и де не го води чувството на страх, а разумът.  Защото не може всеки човек да отива в аптеката, да си купуваме лекарство и да започва лечението си сам. Всеки трябва първо да се обади ли отиде на лекар. Нека бъдем отговорни и умни.

Свързани публикации