• 25.09.2022

ГЕРБ-СДС в Столична община с остра декларация за мерките в училищата срещу COVID-19

 ГЕРБ-СДС в Столична община с остра декларация за мерките в училищата срещу COVID-19

Според декларацията изпратена до медиите на територията на Столична община има над 200 училища, в които учат близо 140 000 ученици. 

Да, същите тези порастващи хора, които наричаме бъдещето на България. Това бъдеще обаче, рискуваме да остане неграмотно или най-малкото недообразовано, изолирано, без адекватна социална страна, заключено вкъщи.

се казва още в декларацията.

По думите на групата от месеци Столичната община сама води битката срещу вируса с единственото налично оръжие – ваксинацията. При абсолютното отсъствие на държавата и ресурсите, които тя има да се бори срещу дезинформацията, да разяснява, да оборва необоснованите страхове и да улесява достъпа до ваксини днес ние сме изправени пред поредната вълна на вируса, която заплашва да се превърне в цунами, което ще отнесе не само здравната ни система, финансовата стабилност, а и образованието.

Преди една седмица кметът и някои от групата са направили опит да се противопоставят на по думите им “безотговорното и опасно решение с лека ръка да бъдат затворени училищата”.

Според декларацияра е трудно постигнат консенсус, че те трябва да затворят последни, те затвориха първи.

Децата бяха изпратени вкъщи, без алтернативи, без план за действие, без идея как и кога ще могат да се върнат в клас и как точно ще бъдат преодолени трупащите се дефицити в тяхното обучение и развитие. 

За щастие тази грешка, макар и останала непризната, май е поне осъзната и два дни по-късно в Министерство на здравеопазването започнаха да мислят как най-сетне да започнат да управляват кризата. За нещастие това мислене до момента не е произвело резултати. Липсва конкретна информация кога и при какви условия ще може да се възобнови присъственото обучение. Липсва информация за план дали, от кого и с какво ще се извършва тестване, планират ли се някакви изисквания към учителите или и те ще бъдат изненадани с условие да представят зелен сертификат „от утре“.

Ние от групата на ГЕРБ-СДС настояваме за конкретни отговори на тези въпроси. В най-кратък срок. Настояваме покрилите се в последните дни министри или някой от техните шефове – премиерът Янев или президентът Радев, да дадат ясни и конкретни отговори на цялото общество какво планират да направят с българското образование. 

Като неусвоили материала ученици, ние ще повтаряме вълна след вълна и избори след избори, но не можем да позволим нашите ненаучени уроци да отнемат правото на децата ни да получат качествено образование.

Свързани публикации

None found