• 21.03.2023

(ВИДЕО) ГЕРБ няма да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс

 (ВИДЕО) ГЕРБ няма да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс

Снимка: Пресцентър МС

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов прогнозира продължителна парламентарна криза, като предупреди и че след предсрочни избори няма да бъде сформиран кабинет.

На брифинг в централата на партията премиерът в оставка разкритикува промените в Изборния кодекс, посочвайки, че с неговото приемане мнозинството в Народното събрание е обслужило президента Румен Радев. Той обаче призова съпартийците си да не сезират Конституционния съд заради новите изборни правила.

„Целта беше една-единствена – Централната избирателна комисия да се даде в ръцете на кандидата за президент. И тук е големият парадокс – ЦИК се назначава от Радев. Само че парламента, за да бъде диктата пълен, не му направиха методология – сиреч сега, той какво ще прави, кой ще е председател? Нормално е да е най-голямата парламентарно представена сила…демокрацията – това е гласувал народът. Или ще направят същото като в парламента? Къде му е методологията на парламента? Как той ще назначи председател, зам.-председател ?“

коментира Бойко Борисов.

„Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК“, посочи още Борисов.

Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение „при възможност“. Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той.

Свързани публикации

None found