• 24.04.2024

ГЕРБ към Радев: Участвате във внушението, че вотът ще бъде манипулиран

 ГЕРБ към Радев: Участвате във внушението, че вотът ще бъде манипулиран

Снимка: Марица

ГЕРБ упрекнаха президента, че участва в публичните внушения, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани и изразиха съжалението си от това. Констатацията прозвуча от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която отиде на консултациите при Румен Радев заедно с шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и вицепремиера Томислав Дончев.

„Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци се насажда едно твърдение, че изборите ще бъдат манипулирани, че ще бъде опорочен вотът. Всичко това води до недоверие и уронване на престижа на институциите“, заяви Караянчева. Тя посочи, че върви внушението, че след като партия ГЕРБ ще организира изборите, то тя ще ги манипулира и купи. „За съжаление, вие също участвате в такова говорене и наблюдаваме, че има едно координирано усилие за подкопаване на доверието в избирателния процес“, добави Караянчева. Тя даде за пример случилото се на Капитолия в САЩ именно като резултат от подобно подкопаване на доверието на гражданите в изборния процес.

Караянчева обвини Радев, че дава трибуна на политически фигури и формации, които не са участвали в избори никога, да се превръщат в рупор на „говоренето, че изборите ще бъдат манипулирани“.

„Позволява се на хора, които не са участвали в избори, да правят внушения. Затова призовавам към по-спокойно говорене. Да се подкопават основите на вот, който още не е проведен, е много опасно. Изборите в България не ги прави партия ГЕРБ, а се правят от институциите“, каза председателят на НС и напомни, че от 2009 г. насам са проведени 4 парламентарни избори, които не са организирани от ГЕРБ. 

Караянчева изказа несъгласие с говоренето, че този парламент е нелегитимен, а президент отвърна, че никога не е имал предвид 44-то Народно събрание. Радев говорел за бъдещия парламент и неговата легитимност. Той отхвърли упрека на Караянчева, че се среща с малки политически формации, които имат нищожна подкрепа и не са участвали в избори. „Ние сме демократична, аз не деля партиите на такива, които са системни и такива, които сега прохождат“, репликира Румен Радев. „Вашата партия все някога е била за първи път на избори. Нека уважаваме плурализма, защото той е залог за демокрация, да не лепим етикети на никоя партия“, опонира президентът.

От своя страна председателят на ПГ Даниела Дариткова отхвърли разни „екзотични“ идеи за промени в начина на гласуване. Според нея трябва да се обърне най-много внимание на здравната сигурност. Тя посочи, че от ГЕРБ са се включили в тези консултации именно, за да се осигури доверието на гражданите към изборния процес и затова са приели поканата на президента. Коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“ обаче са отказали да участват, отбеляза Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че управляващите ще внесат само поправки в Изборния кодекс за гласуването на карантинираните с мобилни урни.  

„Допълнителни екзотични предложения няма да внасяме. Изборният процес трябва да е ясен“, категорична бе тя. 

„Аз мога да нарека екзотична идея да се напише Конституция за един ден“, отвърна в същия тон и президентът Румен Радев.

Той подкрепи предложението за начина на гласуване на карантинираните с мобилни урни и посочи, че то се очаква от ЦИК.

Радев защити гласуването по пощата, като изтъкна, че то е практика в редица държави.

„Пандемията е шанс и възможност това, което години не е свършено, да се направи за седмица-две“, отбеляза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че за гласуването на карантинираните е нужна съвсем малка промяна в Изборния кодекс, но бе категоричен, че принципни промени в начина на гласуване преди изборите не трябва да се правят.

Малко преди края на срещата Радев опита да отпрати медиите и подкани операторите, които предават срещата на живо, да излязат от кабинета. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче се застъпи те да останат и продължи директното излъчване на срещата.

Свързани публикации

None found