• 04.03.2024

ГДБОП с акция в Пловдив и София

 ГДБОП с акция в Пловдив и София

Снимка: ЕПА

През изминалата седмица са проведени  специализираните полицейски операции за противодействие на сексуална експлоатация на деца в интернет.

Действията са осъществени на територията на София и Пловдив от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР, съвместно с прокурори от Районна прокуратура Пловдив и Софийска районна прокуратура.

Извършени са арести на двама мъже, които според събраните до момента данни са съхранявали и споделяли в интернет пространството материали, съдържащи сцени на сексуално насилие на деца. В хода на операциите са претърсени обитаваните от задържаните адреси, съобщиха от полицията.

Киберполицаите са установили на компютрите им огромни колекции от видео файлове и изображения, съдържащи сексуални извращения с деца на възраст до 12 години. По случаите са образувани досъдебни производства и работата по тях продължава.
Служителите на отдел „Киберпрестъпност“ отбелязват, че от началото на извънредното положение през месец май 2020 г. зачестяват опитите на педофили за контакт с деца.

Именно затова експертите призовават родителите да се отнасят с особено внимание и да бъдат бдителни докато децата им ползват социалните мрежи и сърфират в интернет.

Свързани публикации

None found