• 11.12.2023

В 8 области почти 100% е разпространението на британския щам

 В 8 области почти 100% е разпространението на британския щам

Снимка: dpa

Данните от последните 24 часа са доста тревожни – изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант в тези райони. Това съобщи пред БНТ доц. Иван Иванов – директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо.

уточни той, цитиран от dnes.bg

Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година.

Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега, обаче, в България не са доказани такива мутации.

подчерта доц. Иванов

Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, счита той.

Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала.

отбеляза доц. Иванов

Той беше категоричен, че „макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти в момента“.

Свързани публикации

None found