• 27.09.2022

В 69 пункта в страната ще ваксинират срещу COVID-19 деца от 5 до 11 години

 В 69 пункта в страната ще ваксинират срещу COVID-19 деца от 5 до 11 години

Снимка: пресцентър, Министерски съвет

Здравните власти разясниха начина, по който и децата ще бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Дете ще може да бъде имунизирано само с родителско съгласие. Възможност за ваксинация ще има в повечето областни градове, но и в някои други населени места.

Ваксината на „Пфайзер“ за деца от 5 до 11 години вече е разпределена между 69 пункта в страната, предаде БНР.

Засега личните лекари няма да имат възможност да ваксинират, но може да се допуснат и изключения при определени условия, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ние сме гъвкави, стига да има личен лекар, който казва – аз имам 10, или 20, или 30 деца, няма никакъв проблем да получи ваксина от съответната РЗИ и да направи имунизациите. Стига да има наистина търсене и интерес“

Списъкът с местата за ваксинация е публикуван на страниците на Регионалните здравни инспекции, а ваксинирането ще става след записване, за да се избегне изхвърлянето на препарат. Всеки флакон съдържа десет дози.

„Всяка област вече ги е определила, има ги като информация на сайтовете на съответните регионални здравни инспекции, така че родителите, които се интересуват да знаят къде, кога и как да бъде направена ваксината.

Ние препоръчваме горещо на всички, които желаят, предварително да направят уговорка по телефона за час, за да можем да групираме групи по 10 деца.“

Издаването на сертификат за ваксинация ще става така, както и при възрастните, уточни д-р Кремена Пармакова, експерт по Надзор на заразните болести.

„Родител с детето посещава определения временен имунизационен пункт, извършва се разписания в наредба №15 преглед на детето, разпит за наличие на противопоказания, за наличие на заболявания, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинации.“

Ваксинацията ще се прави при съгласие на един от родителите.

„Щом според нас родител е завел детето, той изявява своето ясно съгласие, че той иска детето му да бъде ваксинирано с този продукт“.

обясни д-р Пармакова

След ваксина може да има леко неразположение, поясни управителят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Най-често се наблюдава болка и зачервяване в мястото на прилагане на ваксината, мускулни болки, главоболие, втрисане. Не са идентифицирани допълнителни рискове.“

Ако има по-голям интерес към ваксинацията ще се разкрият и още пунктове.

Засега са само в областните градове, както и в няколко по-малки – Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово и Кърджали.

„Към момента повечето пунктове са фокусирани в областните градове. Но пак казвам – има ли желаещи, то винаги ще се намери място, където тези ваксини да бъдат поставени“, каза д-р Пармакова.

Пълният сертификат се издава след втората доза, която се поставя след 21 дни след първата.

Засега не се обсъжда бустерна доза при детските ваксини.

Свързани публикации

None found