• 18.07.2024

В София ще може да наемете велосипед, вместо да ползвате градски транспорт

 В София ще може да наемете велосипед, вместо да ползвате градски транспорт

Снимка: Bgreporter.info

Близо 400 велосипеди ще се дават под наем, като първият половин час от ползването ще е безплатен. След това цената за един час ще е равна на билета за градския транспорт – 1,60 лв. На предстоящото заседание на Столичния общински съвет ще бъде решена цялата процедура по предоставянето на тази услуга в столицата.


На сесията общинските съветници трябва да одобрят отдаването на концесия за управление и поддържане на системата за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади в столицата, които са част от публичната общинска собственост, информира БТА.


Системата ще бъде поддържана в продължение на осем години от Гражданско сдружение „София байкс“, което спечели откритата процедура по избор на изпълнител.
Целта е да се развиват средствата за алтернативното придвижване в града и намаляване на автомобилния трафик. С ползването велосипеди, тротинетки, електротранспорт и метро ще се намалят и вредните емисии, което ще доведе до подобряване на качеството на въздуха в София, посочват от СОС.

Свързани публикации

None found