• 19.05.2024

В България през миналата година са родени 6500 недоносени деца, по данни на НЗОК

 В България през миналата година са родени 6500 недоносени деца, по данни на НЗОК

Снимка: rawpixel

В страната ни през миналата година са родени 6500 недоносени деца, което е 12,22 на сто от всички раждания. Това съобщиха от фондация „Нашите недоносени деца“, цитирайки данни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Всяко 12-о дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, допълниха от фондацията. Най-голям процент раждания на недоносени бебета има в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Добрич, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на преждевременните раждания е доста по-висок от средния за страната.

Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под петгодишна възраст в света, показва статистиките на Световната здравна организация (СЗО), посочиха от фондацията. Над един милион деца в света умират всяка година вследствие на усложнения, предизвикани от преждевременното им раждане. Много от недоносените деца израстват с дълготрайни последствия от недоносеността. Превенцията на преждевременното раждане чрез адекватно проследяване на бременността, оптимални грижи след раждането, както и проследяване на развитието на недоносените деца са от изключително значение за намаляването на честотата и последствията.

Преди дни СЗО даде нови препоръки за грижата за бебета, родени преждевременно или с ниско рождено тегло, в които се посочва, че недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и контакт кожа-до-кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз. В насоките се посочва,че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг, с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. Според СЗО с тези практики могат да бъдат спасени до 150 хил. живота годишно. В препоръките се допълва, че родителите трябва да бъдат включени в грижите за недоносените си бебета по време на болничния им престой и се насърчава изключителното кърмене до шестмесечна възраст за преждевременно родените деца.

По случай днешния Световен ден на недоносените деца Националният дворец на културата ще бъде осветен в лилава светлина. Инициативата е на фондация “Нашите недоносени деца“. На 19 ноември, в София ще се състои конференция „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”.

Свързани публикации

None found