• 18.07.2024

В БСП с реденето на листите за изборите лъснаха разделителни линии

 В БСП с реденето на листите за изборите лъснаха разделителни линии

Снимка: BGreporter

Изборът на кандидати за депутати в София предизвика жесток скандал в столичната организация на партията

С жестоки пререкания и тежки обвинения в манипулации и лъжи премина XIV-ата конференция на БСП-София в събота, съобщава Новаплюс. Форумът беше изключително важен, тъй като на него трябваше да се подредят листите с кандидатите за депутати на левицата в столичните 23-и, 24-и и 25-и многомандатни избирателни райони (МИР). На конференцията се видя, че партията изобщо не е консолидирана, както твърди соцлидерът Корнелия Нинова. Точно обратното – разделена е на настръхнали една срещу друга фракции, които само се нуждаят от удобен повод, за да скочат една срещу друга.

В името на прозрачността ръководството на столичните социалисти беше решило да излъчва пряко по Фейсбук събитието, което и без това трябваше да се проведе онлайн заради противоепидемичните мерки. Така целият последвал конфликт можеше да се наблюдава на живо.

„Знам какво направихте миналото лято!”

Ябълката на раздора стана организацията на изборите, чрез които делегатите на конференцията трябваше да изразят своите предпочитания за подредбата на листите. Идеята на шефовете в БСП-София беше да се гласува в три изборни бюра във всеки МИР, в които трима човека след това да броят гласовете. Срещу предложението скочи близкият до Нинова депутат Георги Свиленски. „Ръководството предлага три бюра, за да може да провери след това кой как е гласувал”, обяви той. И заразказва, че на последните избори за лидер на столичната организация по тази начин се разкрил вотът на делегатите, след което им била търсена сметка за начина, по който гласували.

Това подразни Калоян Паргов, който спечели споменатите избори и до момента оглавява БСП-София. „Предлагам да не си разказваме изборни технологии от миналото лято, защото аз знам какво направихте миналото лято. И ще спра дотук, защото държа на БСП”, загадъчно и заплашително се обърна Паргов към Свиленски. А след това обяви, че депутатът всъщност подлагал на съмнение всички избори, проведени досега в БСП, включително и последния партиен конгрес, на който беше преизбрана Нинова начело на левицата. „Не вярвам това да е така. Надявам се и другарката Нинова да го опровергае, защото това хвърля петно върху самите нас и върху претенциите ни за промяна на държавата”, каза Паргов. Свиленски скочи като ужилен: „Не съм говорил за конгреса!”

„43 години съм в тази партия и такова нещо не съм видяла!”

В разпрата се включиха и други делегати, всеки със своите претенции за начина, по който трябва да се организира вотът. Натрупаха се куп предложения по въпроса, за които беше решено, че трябва да се гласуват явно. Делегатите бяха близо 200 и цялата процедура се точи около един час. И когато приключи, избухна истински взрив, защото част от участниците, останали недоволни от резултата, обявиха водещия конференцията Иван Таков, че лъже при броенето на гласовете.

„Не ви ли е срам! 43 години съм в тази партия и такова нещо не съм видяла! Срам ме е!”, почти се разплака делегатът Лиляна Янева. „Лили, за да не те е срам, кажи на другарите там да не лъжат”, обади се някой. Това уязви Таков: „Другарко Янева, тези внушения, които не спирате да правите, са отвратителни и не правят чест на вашата биография.” „То па една биография!”, намеси се раздразнен глас.

„Сигурни ли сте, че сме членове на една и съща партия?”

Тогава някои се усетиха, че всичко се предава на живо: „Стига сте се разправяли за глупости, във Фейсбук сте!” „Как така в момента сме във Фейсбук и това не е гласувано от нас, делегатите?”, шашна се делегатка. Никой не й обърна внимание, защото депутатът Жельо Бойчев поиска да се изчете кой как е гласувал. Таков се захвана да го прави, с което отприщи нов порой от недоволство – едни не си чуха имената в списъка, други се чуха по два пъти, трети си бяха подали по неясен начин гласа по чата. „Лозан Такев е написал: гласувам против на безсмисленото гласуване, тоест, не гласувам. Какви са тези глупости на тази конференция?”, ядосано се провикна някой. Настана спор дали това означава въздържал се. „Ама, чакайте, това е интерпретация на вота на делегат, какви се тези работи!”, възмути се друг.

Намеси се депутатът Антон Кутев, смаян от разиграващата се сцена: „Другари, сигурни ли сте, че сме членове на една и съща партия? Как стигнахме до тези отношения? Така не само, че няма да спечелим изборите, ние няма да можем да се явим на тях.” Накрая постъпи предложение да спре излъчването по Фейсбук, че „ставаме смешни”. „А това ще помогне ли на конференцията да тръгне?”, попита делегатка. Преди да получи отговор, предаването прекъсна.

„А ако се обади другарят Ерменков?”

При следващото включване някакво решение изглежда беше постигнато, защото конференцията продължи на по-нормален ход. Калоян Паргов изнесе доклада си като лидер на столичната организация. В него, без да споменава поименно Нинова, той разкритикува националното ръководство на БСП, че прекалява с кадровите чистки.

Напрежение обаче отново възникна, когато се обсъждаха проектолистите. Повод за това стана идея, представена от Петър Апостолов, председател на комисията по предложенията. „Комисията счита, че водачите на наши листи в други многомандатни райони ще водят тежка предизборна битка и би било целесъобразно просто да отпаднат от нашите листи. Те ще бъдат народни представители в Народното събрание и ние им желаем успех”, обяви лаконично Апостолов. Това означаваше, че вече определените за водачи на листи в провинцията нямаше да намерят място в столичните листи.

Тук се намеси отново Георги Свиленски. Макар че обяви предложението за целесъобразно, депутатът поиска да разбере дали това е съгласувано със самите кандидати. И спомена името на колегата си парламентарист Таско Ерменков, който беше издигнат за водач в Разград, но имал желание да участва и в София. „Ако другарят Таско Ерменков толкова много държи …”, неохотно отговори Апостолов. „Нека комисията да се свърже с Ерменков. Да не се окаже, че когато затворим листата, другарят да се обади и да каже, че иска да участва в листата. Нека да има неговото волеизявление”, настояваше Свиленски. Междувременно редица водачи на други листи в страната – Александър Симов, Иван Ченчев, Крум Дончев, поред започнаха да се обаждат и да оттеглят имената си от столичните листи.

Вниманието, отделяно на Ерменков – също приближен до Нинова, подразни Кирил Добрев, който се състезава и загуби срещу нея за председател на партията през 2020 г. „Ако не се лъжа, приключи гласуването на Националния съвет и ние одобрихме водачите. Другарят Таско Ерменков е водач в Разград. Ако нещо не му харесва районът, да си е мислил преди гласуването на Националния съвет. Ако се притеснява, че в Разград няма да имаме мандат, да положи малко повече усилия, а не да се чудите как сега да ги вържете на две позиции, така че да са сигурни депутати”, изригна Добрев. Примиреният Апостолов обаче обяви, че „щом желае Таско Ерменков, личното желание му е уважено от комисията”. Така Ерменков остана в листата на 24-и МИР, само че на напълно неизбираемо място.

Изборите продължиха до късно вечерта в събота. Очаква се окончателните резултати да станат ясни тази сутрин.

Свързани публикации