• 20.07.2024

Вятър и мъгла пречат за извеждане на туристи под връх Ботев

 Вятър и мъгла пречат за извеждане на туристи под връх Ботев

Снимка: pss-bg.bg/Архив

Продължава акцията на планинските спасители по изваждането и транспортирането на тялото на загиналия вчера при инцидент турист в района на връх Жълтец в Стара планина. Действията на спасителните екипи от Карлово, Сопот и Калофер са затруднени от лошите метеорологични условия в планината – ураганен вятър и мъгла, информира БНР.

Акцията се забави тази сутрин именно заради лошото време, но все пак тя започна от южната страна на връх Ботев, в района на който стана този инцидент вчера.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон „Ботев“. Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

в предаването на БНР „Хоризонт“

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия. Все още не е сигурно дали това ще може да стане днес заради ураганния вятър и мъглата в района на Стара планина.

Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се опитват да свалят на ръце тялото на загиналия вчера турист под връх Жълтец в Стара планина. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

„Не беше валял сняг от доста време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален ръб, по който и от двете страни на движението – от лявата и дясната страна като се движиш, са доста стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става лошо не си ли екипиран добро или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа“.

Инцидентът със загиналия турист стана вчера следобед. Той и пътникът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в района на връх Жълтец загиналият турист пропада на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

При друг инцидент снощи планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово успяха да изведат от планината в район северно от връх Ботев друга група туристи, като трима от тях пострадаха тежко. Те бяха транспортирани в ловешката болница с множество травми.

Един от спасените снощи туристи. Снимка: БГНЕС
Снимка: БНР

Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска съобщи, че тази сутрин те са транспортирани за лечение в болници в Плевен и София в добро стабилно състояние с множество наранявания.

Общо пет бяха инцидентите с туристи в района на връх Ботев в Стара планина вчера.

 е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч. снощи, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Свързани публикации