• 13.04.2024

Вълчев: Над 1250 училища, не са се сблъсквали с коронавируса

 Вълчев: Над 1250 училища, не са се сблъсквали с коронавируса

Снимка: BGReporter.info

Училищата бяха нарочени за идеалния виновник. Нулева е възможността за нулева учебна година, смята министър Красимир Вълчев. Според него държавата не може да си позволи да затвори за месеци.

Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано

заяви министърът на образованието в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Нулева е възможността за нулева учебна година. Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор“, подчерта министър Вълчев.

По думите на министъра на образованието има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса

Снимка: Нова

Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев и добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към икономиката.

„По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата – около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап“, съобщи министърът.

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна:

„Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход“.

Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт:

„Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и  да намалим мотивацията им за учене“.

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

Свързани публикации