• 19.05.2024

Възможно е днес да започне разтоварването на кораба „Вера Су“

 Възможно е днес да започне разтоварването на кораба „Вера Су“

Вера Су / Снимка: actualno.com

16-ти ден корабът „Вера Су“ бедства, блокиран в скалите на местността Яйлата край Камен бряг.

Членовете на екипажа му, които вчера трябваше да бъдат разпитани, отказаха да слязат на брега, за да се срещнат с разследващите органи. Разследването, което се води от Добричката окръжна прокуратура, вече премина под специален надзор на Апелативната прокуратура във Варна.

Бурно море и много силен бряг край Камен бряг тази сутрин. Въпреки лошите метеорологични условия, корабът е в стабилно състояние след укрепителните дейности, извършени вчера. Прогнозите обаче са времето да се влоши още, което допълнително ще затрудни ситуацията.

Възможно е още днес да започне разтоварването на кораба, след като „Вера Су“ беше допълнително стабилизиран с укрепителни въжета и три котви. Част от товара е наводнен и затова ще бъде прехвърлен на самоходните баржи, които вече пътуват към него.

Вчера моряк от кораба се свърза с БНТ и сподели, че моряците са изключително притеснени от условията, в които се намират и не са получавали заплати. Настояват собственикът да изплати възнагражденията им, защото това е тяхно право.

Според адвокат Христо Раев, специалист по морско право, държавата може да остане единствено отговорна за всичко, което се е случило и явно това е стратегията на корабособственика – да минимизира своите отговорности.

Свързани публикации

None found