• 27.09.2022

Вторият доставчик на тестове “взе парите, каза чакай малко” и изчезна

 Вторият доставчик на тестове “взе парите, каза чакай малко” и изчезна

“Човркът взе парите, каза чакай малко” се оказа полижението с вторият доставчик на бързи тестове за училищата.
Единият от избраните от МЗ доставчици на тестове за учениците е избягал. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. „Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави„, призна той и посочи името му – „Булснайт“ с произход от България.

Фирмата е регистрана в Младост-2 в София, съобщава “Сега”. Сред списъка на проектите, в които организацията участва като изпълнител, са проект за създаване на устойчиви работни места и езиково обучение на безработни лица във фирма „Спорт Трейдинг“ ЕООД за 32 хил. лв. и проект за подпомагане ефективното изпълнение на дейността на дирекция АФКОС (Защита на финансовите интереси на Европейския съюз) в работата ѝ по Европейските структурни и инвестиционни фондове (4788 лв.).

Въпросният доставчик е трябвало да достави половината от поръчаните миналата седмица тестове, или 200 хиляди теста. Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди теста, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди, които по думите му така или иначе са достатъчни за всички деца от 1 до 4 клас, че и за персонала. От думите му излиза, че за момента губим 120 хиляди теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим. Той не обясни смята ли МЗ да предприеме нещо по въпроса – да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик.

Министър Кацаров обяви и, че намерението на ведомството му е до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество – 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство – разбира се, „ако някой като спомената компания не направи някаква глупост“. От изявлението му следва, че МЗ е сключило още договори с други доставчици на тестове, но досега оттам не са съобщавали такава информация. Според Кацаров въпросните тестове би трябвало да стигнат за месец напред. „Тези тестове са само за деца“, коментира още Кацаров.

Свързани публикации

None found