• 11.12.2023

ВМРО против решението на ГЕРБ за отказ от детските надбавки за всички

 ВМРО против решението на ГЕРБ за отказ от детските надбавки за всички

Снимка: BGReporter.info

ВМРО обяви, че няма подкрепи решението на ГЕРБ детските добавки догодина да останат с подоходен критерий. Късно снощи стана ясно, че депутатите от ГЕРБ внасят поправки в проекта на бюджет за догодина, с които се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца и връщат подоходния критерий, макар и с по-висок доход за достъп и по-високи размери на месечните помощи за деца.

ГЕРБ планира да насочи икономията от 205 милиона лева за по-високи заплати в МВР и месечни добавки на медиците.

В позицията на ВМРО се посочва, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци.

От партията определят и като контрапродуктивно противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите, защото точно в момента държавата няма нужда от тези вътрешно обществени битки.

„Не само няма да подкрепим, ние сме внесли вече предложение, с което да се отменят текстовете от Закона за социални помощи за деца, които въвежда този подоходен критерий, т.нар. чл. 4а“, коментира пред БНР в интервю на Цветелина Стоянова – Искрен Веселинов.

По-рано профила си във Фейсбук съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО реагира на новината, че коалиционните им партньори дават заден за равните условия за детските надбавки, като посочи, че в пленарна зала ще гласуват против връщането на доходния критерий.

„Буквално в последните минути на вчерашния ден успях да внеса в деловодството на НС предложение по първия вариант за пълната отмяна на член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който въвежда подоходния критерий. Втория вариант ще разработим и предложим в заседанието на Комисията по бюджет и финанси – за всяко дете родителят да може да намалява данъчната си основа с по 4000 лв. годишно. Т.е. да остават поне 400 лв. за нуждите по отглеждането му“, написа Искрен Веселинов.

Свързани публикации